‘AVRUPA KENDİ İÇİNDE DE KRİZ VE DİZAYN ÇABASINDA'
Sezin Öney'e göre, Türkiye ile son dönemdeki olumsuzluklarla yüklü bir döneme giren Avrupa kendi içinde de krizler yaşıyor. Gelişmelerin bu yüzden de bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Avrupa Birliği ile Türkiye ilişkilerinde en fazla Almanya'nın görünür olmasının, Berlin'in AB içinde lokomatif güç olması sebebiyle normal olduğunu belirten Öney, öncelikle yaşlı kıtanın kendi iç sürecindeki gelişmelere dikkat çekti:
‘ALMANYA POLİTİKA DEĞİŞİKLİĞİ HAZIRLIYORDU, HIZLANDIRMAK ZORUNDA KALDI'
Öney, Almanya'nın başlangıçta Türkiye'ye yönelik bir politika çerçevesi oluşturmaya hazırlandığını ancak içinde bulunduğu seçim dönemi sebebiyle tansiyonu düşük tutmaya çalıştığını aktırdı. Ancak Öney, Büyükada'daki insan hakları savunucularının içlerindeki Alman vatandaşı dâhil olmak üzere tutuklanmasının bardağı taşırdığını belirtti. Öney'e göre Berlin'i asıl tetikleyen konu da aslında insan hakları değil, Alman vatandaşlarının tutuklanması:
‘ALMANYA'NIN EGEMENLİK ALANINA MÜDAHALE'
Almanya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin çok eskiye dayandığını anımsatan Öney, yaşanan gerginliğin artık bu ülkenin doğrudan iç meselesi haline geldiğini vurguladı. Almanların başka ülkelerle de demokrasi ve insan haklarını göz önüne almadan ilişkiler yürüttüğünü anımsatan Öney, ancak meselenin artık Türkiye asıllılar üzerinden içişlerine müdahale olarak algılandığını belirtti:
‘ALMANLAR MERKEL'i YETERSİZ BULUYOR'
Almanya'nın AB'ye bir bakıma liderlik etmesinin Türkiye'ye karşı takındığı tutumda da farklılık yarattığına dikkat çeken Öney, Almanya halkında da Türkiye ile ilgili olumsuz bir algı olduğunu hatta Merkel'in tutumunun halk tarafından yetersiz bulunduğunu aktardı:
‘TÜRKİYE MACARİSTAN GİBİ ÜLKELERİ SIÇRAMA TAHTASI YAPABİLİR'
Öney'e göre, Türkiye olan bitenlerden ve mevcut politikasından çok ciddi bir dönüş yapmadığı sürece, Almanya'nın politikasını değiştirmesi zor. Berlin'in Türkiye'ye yönelik ekonomik yaptırımlar konusunda ciddiyetine dikkat çeken Öney, bunun yanı sıra vize başvurularında hükümete yakın insanlara yönelik tutumun değişebileceğini vurguladı. Öney'e göre, Türkiye ise Almanların tavrını seçim yatırımı olarak görüyor ancak bu hiç kolay değil: