Tillerson konuşmasında, Afganistan konusunda Pakistan'ın daha fazla sorumluluk alması gerektiğini söyledi ve ABD ile Pakistan arasındaki ilişkilerin tarihsel önemine işaret etti.
Pakistan'ın farklı bir yaklaşım sergilemesi gerektiğini belirten Tillerson, "Biz terörist gruplardan korunmaları için kendileriyle çalışmaya hazırız. Kendilerine olan desteğimize şart koşacağız ve kendileriyle olan ilişkimiz bu bölgeden gelecek sonuçlara bağlı olacak" ifadesini kullandı.
'SAVAŞ AFGAN GÜÇLERİYLE YAPILACAK'
Tillerson, ABD'nin Afganistan'da uygulayacağı yeni stratejiyi, ABD'nin Suriye ve Irak'ta IŞİD'e karşı verdiği mücadeleyi örneklendirerek anlattı.
Tillerson, Irak ve Suriye'den "çok fazla ders" çıkardıklarını ve bu tecrübeleri Afganistan'a aktaracaklarını belirterek, şöyle devam etti:
"Bazı Afgan güçlerine yeni bir eğitim vermek bizim ordumuz için biraz zaman alacak. Savaş Afgan güçleriyle, yani ordusu ve güvenlik güçleriyle yapılacak fakat son bir, 1,5 sene içinde gördüğümüz cephelerin kaybedilmesi durumunu daha istikrarlı bir yola sokabiliriz ve Afgan güçleri adına sahada galibiyet görmeye başlayacağımızı umut ediyorum."
'HİNDİSTAN ABD'NİN ÇOK ÖNEMLİ BİR BÖLGESEL MÜTTEFİKİ OLUYOR'
Tillerson, ABD'nin yeni Afganistan stratejisinde Hindistan'a önemli bir rol düştüğünü de dile getirerek, "Hindistan, ABD'nin çok önemli bir bölgesel müttefiki oluyor ve başta Afganistan ekonomisi olmak üzere Afgan hükümetine çok önemli destek verdiler. Gelişimlerine yardım ettiler. Ekonomik destek oldular" diye konuştu.
Afganistan'ı istikrarlı bir ülke haline getirmek için ekonomisinin düzelmesinin önemine vurgu yapan Tillerson, Hindistan'da gelecek hafta bu konuda bir toplantı yapılacağını, bu toplantının Afganistan adına önemli olduğunu söyledi.
'RUSYA TALİBAN'A SİLAH VERİYOR' İDDİASI
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın Taliban'a silah verdiğine yönelik iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıklamıştı. Rus Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova da, Rusya'nın Taliban'ı silahlandırması konusunda dezenformasyon yapıldığını belirtmişti.