İncirlik beldesi Körfez Savaşı ve ardından ABD'nin Irak'ı işgaliyle, 'altın çağ' olarak değerlendirilen bir dönem yaşadı. Söz konusu dönemde, İncirlik Üssü'nde görev yapan 20 binden fazla yabancı askere hediyelik eşya, halı, spor aletleri ve av malzemeleri satışı yapan mahalle esnafı büyük kazançlar elde etti. Hatta bir dönem, İncirlik'te ABD askerlerinin eğlenebilmesi için, lüks gece kulüpleri ve barlar bile hizmet veriyor, askerlerin aşırıya kaçan eğlence görüntüleri Türk kamuoyunda da tepkiye neden oluyordu.
Ancak şimdilerde bu dönem geride kalmış görünüyor. 15 Temmuz darbe girişimindeki rolü nedeniyle de tartışmaların odağında olan, Türkiye'nin ABD ve NATO ülkeleriyle yaşadığı gerilimler nedeniyle iyice tartışmalı hale gelen üs, artık bölge esnafına da kazanç sağlamıyor.
Türkiye'de kurulduğu 1950'lerden bu yana ciddi tartışmalar yaratan ve özellikle Türkiye'deki ‘anti emperyalist' ABD karşıtı, sol tandanslı partilerin sık sık kapatılması için eylem yaptığı İncirlik Üssü'nde,8 Ağustos 2015 tarihinden itibaren asker sayısı 3 bine düşürüldü ve askerlerin üs dışına çıkışları yasaklandı. Daha önce İncirlik esnafı için gelir kapısı olan askerlerin, artık dışarı çıkmaması, esnafı olumsuz etkiledi. Pek çok esnaf ya iflas etti ya da iş yapamaz hale geldi.
‘BİR ZAMANLAR ‘KÜÇÜK AMERİKA'YDI'
Daha önce üssün içinde görevli personelin kiraladığı evler, 2 yıldır kiracı bulamıyor. Boş kalan ev sayısının 400 civarında olduğu öğrenilirken, boş evlerden dolayı bölgedeki ev fiyatları da düşmüş durumda. Boş evlere şu anda Suriyeli mülteciler yerleşiyor. İncirlik'te boş, üzerinde 'kiralık' veya 'satılık' yazılı dükkanlar, 'terk edilmiş bölge' görüntüsü veriyor. Birçok evin üzerinde kiralık veya satılık dövizleri yer alırken, büyük marketler de kapanmış.
Bir zamanlar Küçük Amerika olarak nam salan beldede esnaf adeta sinek avlarken, Son olarak da İncirlik Hava Üssü'nde IŞİD karşıtı koalisyonda yer alan Almanya, 6 Tornado keşif uçağı ve bir yakıt ikmal uçağının yanı sıra yaklaşık 260 kişilik askeri birlikle görev yaparken Türkiye ile anlaşamayıp askerlerini çekme kararı almıştı. Almanların da çekilmesi de İncirlik esnafı için son darbe olmuş.
‘ÜS'TEKİ ASKERLER KORKUDAN DIŞARI ÇIKAMIYOR'
Sputnik'e konuşan 20 yıllık fırıncı Zekai Demir, İncirlik'te esnafın çok zor durumda kaldığını belirterek, şunları söyledi:
"ABD ve diğer yabancı askerler son 2 yıldır üssün dışına güvenlik gerekçesiyle çıkmıyorlar. Hal böyle olunca İncirlik esnafı çok zor duruma düştü. İncirlik'teki esnafın yarısı dükkanlarını kapattı, kalanların da işleri yarı yarıya düştü. Eskiden binin üzerinde esnaf vardı. Şimdi beş yüz esnaf kaldı. Kalanlar da istediği gibi iş yapamıyor. Mecburen iş yerlerini açıyorlar. İncirlik Üssü'nde FETÖ olayı da çıkınca üssün dışına artık kimse çıkamaz oldu. Halkın tepkisinden korkuyor. Üssün içindeki FETÖ olayından sonra İncirlik'teki işlerimiz tamamıyla bitti. Fakat FETÖ olayı doğrudur."
‘İNCİRLİK 15 TEMMUZ'DA KULLANILDI'
İncirlik'te 15 yıldır lokanta işleten Kadir Amaç ise İncirlik Üssü'nün kapatılmasını istediklerini belirtti. Amaç, şunları söyledi:
"ABD dostumuz değil, düşmanımızdır. Gözle görülen bir şey var ABD kendi çıkarı için herkesi kullanıyor. ABD bizi içimizden vuruyor. ABD 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında yer aldı. İncirlik Üssü de bu amaçla kullanıldı. Siyasi irade ABD'nin darbedeki rolünü açıkça söyleyemiyor stratejik çıkarı olduğu için. İncirlik Üssü'nün kapatılması için birçok defa eylemler oldu ancak kapatılmaz çünkü burası NATO'nun. Türkiye 2023 yılında belki üssü kapatır. O zaman şartlar belki değişir. ABD askerlerinin üssün dışına çıkmaması üssün karşısındaki esnafın kepenk kapatmasına sebep oldu. Üssün karşısındaki esnafın büyük bir çoğunluğu iş yerini kapatmak zorunda kaldı. Bizim de işlerimiz yarı yarıya düştü."
"Eskiden ABD askerleri üssün dışına yani İncirlik kasabasına çıkar alışveriş yaparlardı ancak son 2,5 yıldır güvenlik gerekçesiyle üssün dışına çıkmıyorlar. Bu bizi çok zor duruma soktu. İncirlik kasabası belediye ve diğer kurumlar da konuyla ilgilenmiyor. Üssün karşısındaki esnafın çoğu ise iş yerini kapatmak zorunda kaldı."
24 yıllık esnaf Mahmut Açar da işlerin olmadığından yakınarak, "Eskiden 100 esnaf varsa şimdi 30 esnaf kaldı" dedi. Açar, emlak piyasasının da bu durumdan etkilendiğini ilçede, arsa fiyatlarının yükseldiğini söyledi.
İncirlik'te 25 yıldır çay ocağı işleten Ramazan Işık ise, iş yerini açık tutan az sayıdaki esnafın da sadece gündüz birkaç saatliğine dükkan açtığını belirtti:
"Bu ana caddeyi, gezdiğinizde 5 tane açık esnaf göremezsiniz onun dışındakiler hepsi kapattı. Açık olan esnaf ise gündüz birkaç saatliğine açık tutuyor. O da malı koku yapmasın hava alsın kötü olmasın diye mecburen açıyor. Esnaf kirayı ödeyemiyor. Daha önce burada boş dükkan bulunamıyordu. Ara sokaklarda dahi insanlar Amerikalılara yönelik eşya satardı."
15 Temmuz darbe girişiminde Adana'da bulunan İncirlik Üssü'nden kalkan tanker uçaklarının darbecilerin F-16'larına yakıt ikmali yaptığı iddia edilmişti. Bu iddiadan kaynaklı olarak üsse karşı tepkiler yükselmeye devam ediyor.
‘İNCİRLİK, TÜRKİYE'NİN BELASI OLMUŞTUR'
Sputnik'e konuşan Vatan Partisi Adana İl Başkanı Selver Kaplan, İncirlik Üssü'nün Türkiye için "bela" olduğu görüşünü dile getirerek, şunları söyledi:
"İncirlik Üssü 1950'den beri, yani açıldığından beri Türkiye'nin ve bölge ülkelerinin baş belası olmuştur. İncirlik üssü Irak, Suriye, Mısır ve Türkiye'nin belası olmuştur. İncirlik bir şer odağıdır ve onun için de kapatılmasını istiyoruz. Bütün şer odakları İncirlik üssünden kalkıyor. 15 Temmuz darbe girişiminden bu üssün etkisi var. Rusya'nın uçağının düşürülmesinde yine bu üssün büyük bir etkisi var. NATO adı altında da olsa bu üs Amerikan askerlerine kapatılmalı. Üssün kapatılmasıyla ilgili Adana'da bir miting yapmayı planlıyoruz. ABD olsun Almanya olsun her kim olursa olsun Türkiye ve bölge ülkelerine kim kötülük yapıyorsa biz o ülkelerin askerlerini İncirlik Üssünde istemiyoruz. Açıkcası casusluk yapmalarını istemiyoruz."
‘GENÇLİK NEREDE ABD ASKERİ GÖRSE KAFASINA ÇUVAL GEÇİRDİ'
İncirlik Üssü'nün Türk askerine ve onun emrine verilmesi gerektiğini dile getiren Kaplan, şöyle devam etti:
‘İNCİRLİK KAPATILSIN, ÇOCUK PARKI YAPILSIN'
Sputnik'e konuşan Özgürlük Vv Dayanışma Partisi (ÖDP) Adana İl Başkanı Hayri Akgün, ise İncirlik'in varlığının, ‘Türkiye'nin emperyalizme bağımlılığının bir göstergesi' olduğunu savundu:
"İncirlik üssü emperyalizme hizmet ediyor. Bu ülkemizin emperyalizme bağımlılığını gösteriyor. Ülkemizde kalkan uçakların yakın ülkelerin bombalanması kabul edilemez. İncirlikte kalkan uçaklar kalkıyor komşumuz Irak'ı bombalıyor. Biz incirlik üssünün kapatılması için yıllardır mücadele ediyoruz. Bu bizim için temel görevdir. Mücadelemiz devam edecek. İncirlik kapatılsın orası çocuk parkı olsun diye eylemler yaptık. Konya ve Malatya'daki hava üssü de emperyalizme hizmet ediyor. Emperyalizmle ve NATO ile ilişkilerimizin sonlandırılmasından yanayız. Emperyalizmi geriletmesek özgürlükler gelemez. Devrimciler, sosyalistler emperyalizme karşı mücadele etmelidir."