Geçtiğimiz hafta sonu çalışmalarına başlayan Türkiye'nin en eski ve en büyüğü olan İzmir Enternasyonal Fuarı'nın bu yılki en büyük özelliği, ilk kez Rusya'nın partner ülke olarak katılımı oldu.
Rusya'nın İzmir'deki fuarına bu yılki katılımını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla 1927'de kurulan bu fuarın Türkler için önemi çok büyük. Bölge ülkeleri arasındaki ticareti genişletme olan ilk amacından çok kısa sürede uluslararası ölçekteki etkinliğe dönüştü. Fuarın boyutu çok büyük izlenim bırakıyor. İzmir fuarını yaklaşık 1.5 milyon kişi ziyaret ediyor, 60 ülkeden şirketler katılıyor. Şunu kaydetmek isterim ki, fuarda Rusya en büyük pavyona sahipti. Pavyonumuzda çeşitli şirketlerin yanı sıra Rusya'daki bölgeler temsil edildi. Tahminlere göre fuar süresince işadamlarımız Türk partnerlerle yaklaşık 100 görüşme gerçekleştirdi ve 350 milyon dolarlık anlaşmaları değerlendirdi.
Rusya'nın İzmir fuarında aldığı partnerlik statüsü, Rus-Türk ticari ilişkilerinin yeni aşamaya geçtiğinin kanıtı olarak gösterilebilir mi?
Rusya ve Türkiye arasındaki ekonomik partnerlik şu anda hangi durumda?
Rus ve Türk yatırımlarına örnek gösterebilir misiniz?
Elbette. Rus petrol ve doğalgaz şirketi Lukoil Türkiye'de petrol ürünleri pazarında yüzde 5'lik paya sahip Akpet'i satın aldı. Rus bankası Sberbank, 3.5 milyar dolar karşılığında Denizbank'ı aldı. Inter RAO AES, Türkiye'deki yan şirket üzerinden Gürcistan ve Rusya'dan elektrik enerji ihraç ediyor. Gruppa GAZ, Sakarya'daki tesisinde GAZel NEXT ve GAZon NEXT modelleri temelinde özel amaçlı otomobiller üretiyor. Diğer yandan Türk iş dünyası Rusya'daki özel ekonomik bölgelere ve Rusya'nın Merkez ve Güney federal bölgeleriyle işbirliğine büyük ilgi duyuyor. Novorossiysk'te Türk sermayesinin katılımıyla Bris-Bosfor ayakkabı fabrikası faaliyet gösteriyor. Moskova yakınlarındaki Serpuhov'da çalışan SP Rokland'ın yüzde 40'ı Türk şirketi Aymasan'a ait. Tüm Rusya'da meşhur olan Gloria Jeans şirketi de Türk üreticilerinin kumaşından elbise satıyor.
Rusya ve Türkiye arasında bölgelerarası düzeyindeki ilişkiler gelişiyor mu?
İki ülke arasında yakın geçmişte yaşanana benzer yeni bir soğumanın iş çevrelerinin ekonomik ilişkileri sağlamlaştırma çabalarını sıfıra indireceği yönündeki endişeler ne kadar haklı?
Tüm söylediklerimi şöyle özetlerdim: ABD son 20 yılda Ortadoğu'daki müttefiklerini birer birer kaybederken Rusya sağlam bölgesel ittifaklar kurdu, onları ekonomik çıkarlar ve karşılıklı yarar ile kendine bağlamayı başardı.