Trump son olarak izolasyonist diye nitelendirilen ve dış politikada liberal müdahaleci tutuma karşı çıkan baş stratejisti Steve Bannon’ı kaybetti.
Küresel çapta da Ortadoğu’da da dikkatler, Trump’ın yasal başkanlık süresini doldurup dolduramayacağı sorusu eşliğinde Amerikan hegemonyasındaki düşüşün sonuçlarına çevrilmiş durumda. Amerikan yönetiminin Asya’da Kuzey Kore’ye yönelik tehditkar retorik eşliğinde Çin ile rekabete odaklanırken, Ortadoğu’da rejim değişikliği ajandasını uygulayamaz hale geldiği politikaları nelere varacak? Küresel sarsıntılar ve Ortadoğu’daki görünümlerini Birgün gazetesi Dış Haberler şefi, gazeteci ve yazar İbrahim Varlı ile konuştuk.
‘YENİ DÖNEMİ TRUMP’IN ÇEVRESİNDEKİ GENERALLER BELİRLEYECEK’
İbrahim Varlı, Trump’ın seçim dönemindeki vaatlerini seçildikten sonra hayata geçiremediğini ve Amerikan müesses nizamın etkisiyle geri adım atarak tersi uygulamalara yöneldiğine dikkat çekti.
‘EMPERYALİST BATI BLOĞU ÇATLIYOR
“Trump’ın Afganistan stratejisini açıklarken söylediği Amerikan ordusunun dünyaya demokrasi götürmek gibi bir misyonu olmadığını cümlesinin altını doldurması zor olacak. Çünkü sadece Trump’ın yönettiği bir Amerika değil, bütün olarak bir Batı dünyası ve bu Batı ittifakı içerisinde dağınıklık mevcut. Güçlenen Çin-Rusya ittifakının karşısında ciddi anlamında bocalıyorlar. Bunlar Latin Amerika’da, Orta Asya’da, Uzak Doğu’da, Güney Çin denizinde ve Ortadoğu’da kendisini gösteriyor. Dağınıklık sadece Trump’da değil, İngiltere’nin AB’den ayrılması dâhil, Transatlantik ittifakın ilişkilerine yansıyan boyutu var. Trump da yolunu bulmaya çalışıyor ama kendi ekibini bile kuramamış Trump’ın, seçim dönemindeki fevri çıkışlarını veya laçka söylemlerini uygulayabilmesi zor gözüküyor. Korumacı politikaların ve söylemlerin bugünkü küresel dünya ve denklem içerisinde çok fazla karşılığı yok çünkü bir taraftan Çin çok güçlü bir şekilde geliyor.”
‘HENÜZ FARKEDİLMEYEN ÇİN ETKİSİ DÜNYAYA DAMGA VURACAK’
Çin’in küresel sisteme etkilerinin çok büyük olduğunun altını çizen Varlı’ya göre dünya henüz bunun tam anlamıyla farkında değil. Çin’in yumuşak güçten yavaş yavaş askeri güce geçtiğini belirten Varlı, ilerideki dönemde lokal paylaşım savaşları olacağını ifade etti: “Venezuela’daki olaylara Çin’in dahli söz konusu. Fakat çok fazla ön plana çıkmıyorlar. ABD açısından buradan bir sıkıştırma var, öte yandan Asya-Pasifik hattında, Ortadoğu hattında ve birçok alanda bir sıkıştırma var. Bu duruma Rusya ve diğer birkaç gelişmekte olan ülke de eklenince, ABD’nin küresel hegemonyası ciddi anlamda sarsılıyor. Marksist ideologların ifadeleri ile söyleyecek olursak, gerileyen bir ABD hegemonyası var. Gerilemesine rağmen hala ABD hegemonyası belirleyici bir aktör. ABD hegemonyası geriledikçe, gerilediği alanlarda yeni hegemonik güçler devreye giriyor.
‘KÜRESEL GÜÇLER BÖLGEYİ DİZAYN EDİYOR’
Çin varlığının Suriye’de de üstü kapalı olarak çatışmaların başından beri mevcut olduğunu ve Esad’ın desteklendiğini ifade eden Varlı, ABD’nin kolayca Suriye’den çekilmeyeceğini ve bu güçlerin birbirlerine karşı bölgenin dizaynı konusunda üstü kapalı bir savaş verdiğini belirtti:
‘ABD’NİN ORTADOĞU’DAN ÇIKARDIĞI DERS’
Ortadoğu gibi olayların hızlı yaşandığı bir coğrafyada gelişmelerin takibinin ve yorumlanmasının zor olduğuna değinen Varlı, Suriye’deki yeni gelişmelerin Kürtler üzerinden planlandığını vurguladı: