Schaefer, yasalara göre Alman hükümeti talep hakkında bir karar almadan önce Türk hükümetinin iade talebindeki gerekçelerin Alman bir hakim tarafından inceleneceğini sözlerine ekledi.
Türkiye, FETÖ firarisi Adil Öksüz'ün Almanya'da görüldüğü haberleri üzerine Berlin'e verdiği notada, haberlerin doğruluğunun araştırılması ve Öksüz'ün Almanya'da olduğunun tespiti durumunda yakalanarak Türkiye'ye iade edilmesini istemişti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Öksüz'ün Almanya'da olduğuna dair haberler üzerine bakanlığın Almanya'ya resmi nota verdiğini açıklamıştı.
Öte yandan DW Türkçe’ye bilgi veren Alman diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin girişimini doğrularken “Adil Öksüz’ün Almanya’da olduğuna dair bilgi yok” dedi ve Türk tarafına da bu yanıtın verildiğini aktardı.
Farklı eyaletlerde yapılabilen sığınma başvuruları ile ilgili olarak özellikle de siyasi olarak önem taşıyan isimler hakkında normal koşullar altında Alman Dışişleri Bakanlığı’na bilgi veriliyor. Ancak Alman yetkililer şu aşamada Öksüz ile ilgili olarak kendilerine ulaşmış bir bilgi olmadığına vurgu yaptı.
Ayrıca, uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan yükümlülükler nedeniyle Almanya'nın sığınma başvurusunda bulunanlarla ilgili resmi açıklama yapmadığı ve bilgi vermediği biliniyor.