CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, bilgi edinme yasası çerçevesinde Adalet Bakanlığı'na cezaevlerinde anneleriyle kalan çocuklara ilişkin verileri istedi. İlgezdi'nin Adalet Bakanlığı'nın verileri doğrultusunda Mayıs ayında hazırladığı raporunu göre, 0-6 yaş grubundaki 560 çocuk anneleriyle birlikte cezaevlerinde yaşıyordu. İlgezdi, son veriler için yeniden Adalet Bakanlığı'na başvurdu ve gelen yanıt çerçevesinde de raporunu yeniledi.
CHP'li İlgezdi'nin verdiği bilgiye göre; raporun açıklanmasından sonra geçen 3 aylık sürede, cezaevlerinde anneleriyle birlikte kalan 0-6 yaş arası çocuk sayısında yüzde 20 oranında artış oldu. İlgezdi, "Başka bir ifadeyle, cezaevinde gün ışığına hasret kalan çocuklara, 108 yeni arkadaş eklendi. Artışın 0-12 ay aralığındaki çocuk sayısında en yüksek olması ise bir başka dikkat çekici durumdur. Nisan ayında, cezaevinde kalan 0-12 ay arası çocuk sayısı 114 iken, Temmuz ayında bu sayı 149'a ulaştı. Yani henüz 1 yaşını doldurmadan demir parmaklıklarla tanışan çocuk sayısında yüzde 31 artış oldu" dedi.
‘HAMİLE MAHPUSLARA İLİŞKİN KAYIT TUTULMUYOR'
Adalet Bakanlığı'nın cezaevinde bulunan ‘hamile' mahpuslara ilişkin kayıt tutmadığının da ortaya çıktığını vurgulayan CHP'li Gamze Akkuş İlgezdi, bakanlıktan cezaevlerinde bulunan ‘Hamile hükümlü veya tutuklu mahkûmlar' ile ‘Doğum yapan hükümlü/tutuklu mahkûm sayılarına' ilişkin sorularına, "Ceza İnfaz Kurumlarında bulunan hükümlü tutukluların hamile olup olmadığı, ceza infaz kurumunda doğum yapıp yapmadığı, annesinin yanında kalan çocukların hastalık veya vefat durumuna ilişkin veriler hakkında tespit edilmiş veri bulunmamaktadır" şeklinde yanıt verildiğini söyledi.
CHP'li İlgezdi, bugüne kadar sır perdesini koruyan bir diğer önemli konunun da doğum esnasında ya da doğumdan sonra cezaevinde çocuğunu kaybeden tutuklu ve hükümlü annelere ilişkin olduğunu vurgulayarak, Adalet Bakanlığı tarafından bu konudaki sorulara da ‘kayıtlarımızda yer almıyor' denilerek, yanıt verilmediğini söyledi. CHP'li İlgezdi, Adalet Bakanlığı'nın verileriyle ilgili de şu değerlendirmeyi yaptı:
‘BU EN HAFİF İFADEYLE GÖREVİ İHMALDİR'
"Cezaevlerinde revire çıkmak isteyen tutuklu ve hükümlülerin, hangi gerekçelerle bu talepte bulundukları kayıt altına alınmaktadır. Şayet mahkumların bu talepleri göz ardı ediliyorsa, bu en hafif ifadeyle görevi ihmaldir. Adalet Bakanlığı, ‘hamile tutuklu ve hükümlülere ilişkin veri bulunmuyor' diyerek görevini ihmal etmektedir. Çünkü OHAL ile birlikte kapasitesinin üzerinde tutuklu ve hükümlü barındıran cezaevleri, çocuklu ve/veya hamile mahpuslar için çok daha sorunlu mekânlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Adalet Bakanlığı'nın hayati önem taşıyan bu konuya daha sağlıklı ve ciddi bir şekilde eğilmesini talep ediyoruz. Zira ‘kayıt tutulmuyor, bilgimiz yok' denilerek, ciddi anlamda bir insan hakkının da açık şekilde ihlal edildiği, Bakanlık tarafından da kabul edilmiş oluyor. Annelik hakkı, en az yaşam hakkı kadar kutsaldır. Cezaevinde olsa da hamile hükümlü ya da tutukluların sağlık kontrollerinin düzenli olarak yapılması, sorunlarının kayıt altına alınması, doğuma kadar olan sürecin sıkı şekilde takibi gereklidir."