Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu memurlar için 2018 ve 2019 yıllarını kapsayan zam teklifini, her iki yıl için de altı aylık dönemler halinde yüzde 3+3 olarak açıkladı.
Bakan Sarıeroğlu, 4. dönem kamu toplu görüşmelerinde yaptığı açıklamada ayrıca pazarlık sürecinin 21 Ağustos'a kadar devam edeceğini söyledi.
'BU TEKLİFE KAPALIYIZ'
Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın ise hükümetin teklifinin kabul edilebilir bir tarafı olmadığını belirtirken şunları söyledi:
"AK Parti'nin 16. yılı ve 2018 için masaya iki dönem için yüzde 16'lık bir zam teklifiyle geldik. Dolayısıyla 2019 için de toplamda 18'lik bir teklifimiz söz konusuydu. Sayın Kamu İşveren Heyeti Başkanı, 'En düşük devlet memuru maaşını yüzde 97 oranında iyileştirdik' dedi. Şu an en düşük devlet memuru maaşı, bekar ve çocuğu olmayan bir hizmetli ve 2 bin 405 TL. Dolayısıyla yoksulluk sınırı ülkemizde 4 bin 800 TL yani yüzde 50'si demek. Yoksulluk sınırının aşılması için yüzde 50 iyileştirmeye ihtiyaç var.
Türkiye'nin uluslararası alandaki güçlenmesinin, ekonomik anlamda büyümesinin kamu görevlilerine yansımasını istemek gibi temel bir teklifimiz oldu. Kamu İşveren Heyeti'nin teklifinin bütün bunları karşılamaktan çok uzak olduğunu görüyoruz. Anlaşılan o ki Kamu İşveren Heyeti'nin elindeki hesap makinesi eski Türkiye'den kalma. Bize sunulan teklifi, eski Türkiye'nin teklifi olarak görüyoruz. Onun için bu teklifi müzakere etmeye değer bulmuyoruz ve bu teklife kapalıyız. Bugünkü oturum, bizim için bitmiştir. Yeni makul ve makbul teklifler bekliyoruz. Yeni makul ve makbul teklifler geldiğinde cebimiz de kapımız da açık olacaktır."
ÇSGB Bakanı @jsarieroglu’nun sunduğu, 2018 için 3+3, 2019 için 3+3'lük teklifi, “ #BuTeklifeKAPALIYIZ ” dövizini kaldırarak reddettik. pic.twitter.com/WrcE20ANCh
— Memur-Sen (@MemurSenKonf) 14 Ağustos 2017
KESK'TEN MEMUR-SEN'E TEPKİ
Sakarya Caddesi'nde öğle saatlerinde toplanan ve üzerlerinde "OHAL kaldırılsın, KHK ile ihraç edilen çalışanlar işlerine iade edilsin" ve "İnsanca yaşayacak ücret istiyoruz" yazılı pankartlar taşıyan KESK Ankara Şubesi üyeleri, toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin basın açıklaması yaptı.
Grup adına basın açıklamasını okuyan KESK Dönem Sözcüsü Devrim Kahraman, toplu sözleşme görüşmelerine çalışanlar adına üç sendika katıldığını ancak KESK'in, eş başkanları ihraç edildiği gerekçesiyle dahil edilmeyince görüşmelerden çekildiğini hatırlattı.
Toplu sözleşme görüşmelerine devam eden Memur-Sen'i eleştiren Kahraman, söz konusu sendikanın görüşmelerde çalışan lehine tutum almayacağını iddia etti. Türkiye'de emekçilerin haklarını kurulduğu günden bugüne KESK'in temsil ettiğini savunan Kahraman, kamu emekçilerini KESK çatısı altında örgütlenmeye davet etti.
Kahraman, OHAL'in kaldırılmasını ve KHK'ların iptal edilmesini de istedi.
Açıklamanın ardından bir süre slogan atan grup üyeleri daha sonra kısa süreli oturma eylemi gerçekleştirdi.
Hükümet, milyonlarca kamu emekçisi ve emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerindeki zam teklifini 3+3 olarak açıkladı. pic.twitter.com/j22U5URX6r
— dokuz8 (@dokuz8haber) 14 Ağustos 2017
MEMUR-SEN NE İSTEMİŞTİ?
Memur-Sen masaya, 3 alternatifli teklifle oturdu. İlk teklifte 2018 yılı için yüzde 10 + 6, 2019 yılı için de yüzde 10 + 8 zam istedi. İkinci teklifte 2018 ve 2019 yılında taban aylığa 75'er lira net zam, aylık, taban aylık ve yan ödeme katsayılarına, her iki yılında birinci ve ikinci 6 aylarında yüzde 7'şer zam talep edildi. Üçüncü teklifte ise, 2018'den itibaren ek ödeme oranlarına 15 puan ilave zam, 2018 yılı birinci ve ikinci altı ayında yüzde 6'şar zam, 2019 yılında birinci altı ayda yüzde 10, ikinci altı ayda yüzde 8 zam öngörülüyor.