'GERİLEME 'NET' DEĞİL'
Merri, Suudi Arabistan'ın daha önce Katar'ı terk etmeleri için iki hafta süre verdiği Katar'da ikamet eden, çalışan veya gayrimenkulü olan vatandaşlarının ülkede kalmalarına, Katar'da okuyan Suudi Arabistanlı öğrencilerin Katar'a, Suudi Arabistan'da okuyan Katarlı öğrencilerin de bu ülkeye girişine izin verdiğini söyledi.
Söz konusu gerilemenin 'net' olmadığını aktaran Merri, bunu Katar'da gayrimenkulü olan Suudi Arabistanlıların Katar'a girmesine izin verilirken Suudi Arabistan'da gayrimenkulü olan Katarlıların ülkeye girişine izni verilmemesiyle ilişkilendirdi.
Suudi Arabistan'ın aksine BAE ve Bahreyn'in, Katar'a uyguladığı yaptırımlarda artış olduğunu dile getiren Merri, BAE'nin, okullarında okuyan Katarlılara karşı ayrımcılık yaptığını aktardı.
NHRC'nin, ablukanın başladığı tarihten bu yana 3 bin 269 şikayet aldığına işaret eden Merri, Katarlı yatırımcılardan gelen şikayet sayısının 984 olduğunu bunlardan 607'sinin Suudi Arabistan, 331'inin BAE ve 46'sının Bahreyn hakkında olduğunu bildirdi.
Merri, Katar'a abluka uygulayan ülkelerin gayrimenkul sahipleri ile yatırımcıların durumlarını iyileştirmek istememesinin başta BAE olmak üzere söz konusu ülkelerde yatırım için güvenli yasal zeminin yokluğunu gösterdiğini kaydetti.
Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Mısır ve Yemen, 5 Haziran'da 'teröre destek verdiği' ve 'düşmanca tutumlar' sergilediği iddiasıyla Katar'la tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu.
Ülkelerinin hava sahasını Katar'a kapatan Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, Katarlı diplomatların ülkelerinden ayrılmasını istemişti.
Suudi Arabistan ayrıca Katar'ın tek kara sınırını da kapatmıştı.