Nebenzya, ABD’nin Güney Kore’de konuşlandırılan Yüksek İrtifa Bölge Hava Savunma (THAAD) sistemlerini de ‘istikrarsızlığa neden olan ek faktör’ olarak niteledi. Rus diplomat, taraflardan herhangi birinin başlatabileceği ‘askeri maceraların’ bölgedeki istikrar için felakete dönüşeceği konusunda uyardı.
‘KUZEY KORE FÜZE VE NÜKLEER PROGRAMLARINA SON VERMELİ’
Nebenzya, Rusya’nın Kuzey Kore’yi füze ve nükleer programlarına son verme ve nükleer silahların sınırlandırılması anlaşmasına bağlı kalma çağrısında bulunduğunu belirtti.
Rus diplomat, “Kuzey Kore topraklarından uyarısız olarak fırlatılan balistik füzeler bölgedeki deniz ve hava taşımacılığını ve ayrıca vatandaşların hayatını ciddi risk altına sokuyor. Kuzey Kore yönetimini füze ve nükleer programlarına son vermeye ve nükleer silahların sınırlandırılması anlaşmasına bağlı kalmaya, ayrıca kimyasal silahların yasaklanması sözleşmesine katılmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.
‘KUZEY KORE’YE YAPTIRIM KAYNAĞI TÜKENDİ, SİYASİ STRATEJİ GEREKLİ’
Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Nebenzya, BMGK’nın Kuzey Kore’ye yönelik yaptırım kararıyla Pyongyang üzerindeki yaptırım baskısı kaynağının tükendiğini ve şimdi BM ülkelerinin Pyongyang’a yönelik siyasi strateji gerektiğini vurguladı.
Pyongyang’ın da geliştirilecek siyasi stratejiyi hayata geçirme sürecine katılmasının sağlanması gerektiğini söyleyen Nebenzya, “Yaptırımlar ne Kuzey Kore’nin ekonomik bakımdan boğulması için, ne de insani durumun kasten kötüleşmesi için kullanılmalı. Bu durum, özellikle sivil sektörleri olumsuz etkileyen tek taraflı yasadışı sınırlamalarla ilgili” ifadelerini kullandı.