Yıldırım, şunları kaydetti:
"En az yarım asırdan beri Türkiye'de olan, artık bir Alman firmasından ziyade Türk firması gibi halkın hafızasında yer almış yatırımcılarımızın haksız bir şekilde burada bir eleştiriye tabi tutulması, onların bu ilişkilerden bir bedel ödemesi bizim asla düşüneceğimiz bir şey değildir."
Yıldırım'dan Alman şirketlerine: Yaşanan gelişmelerden zarar görmemeniz çok önemli https://t.co/lM3H3BLHot pic.twitter.com/dVa5uW8Wnm
— Sputnik Türkiye (@sputnik_TR) 27 Temmuz 2017
'ALMANYA VE TÜRKİYE'YE KAZANDIRACAĞI HİÇBİR ŞEY YOK'
Almanya ile ilişkilerin köklü bir geçmişi olduğunu belirten Yıldırım, bu geçmiş ve Almanya'da yaşayan Türkler de dikkate alındığında ilişkilerin kalıcı olarak olumsuz bir şekilde seyretmesinin "akla ziyan bir iş" olduğunu ifade etti.
Yıldırım, "(İlişkilerin bozulmasının) Hem Almanya açısından hem Türkiye açısından ülkelere kazandıracağı hiçbir şey yok. Bu yüzden Alman sermayeli Türkiye'deki şirketlerin tamamı burada yok, ama belli başlı 20'ye yakın şirket burada. Biz bütün şirketleri temsilen sizlerle bir araya geldik. Amacımız da ilk ağızdan Türkiye'de istihdam oluşturan bu şirketlerin 'beklentileri ne', 'iki ülke arasındaki ilişkilerden kaynaklanan olumsuzluğa nasıl bakıyorlar', sizlerden bunu anlamaya çalışacağız" diye konuştu.
Yıldırım ayrıca, Türkiye'de iş yapan Alman şirketlerine bir soruşturma başlatılmadığını söyleyerek şöyle devam etti:
"Bizim Almanya'dan beklentimiz PKK veya FETÖ terör örgütü ile doğrudan ilişkili veya onlara destek veren yapılara karşı daha kararlı bir tutum içine girmesi, onlara alan açılmaması."
'GERİLİMİ TIRMANDIRMAKTAN YANA DEĞİLİZ'
Ülkeler arasında dostlukların da ve husumetlerin de gelip geçici olduğunu ifade eden Yıldırım, "Bunun hasar bırakılmadan yönetilmesi siyasetçilerin en önemli sorumluluğudur. Biz ilişkilerde gerginliği tırmandırmaktan yana değiliz" dedi.
ŞİRKETLERLE EKONOMİ BAKANI'NIN DA KATILACAĞI TOPLANTILAR DÜZENLENECEK
Şahinler Holding Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, büyük şirketler ile Ekonomi Bakanı Zeybekci'nin de katılacağı toplantılar düzenlenmesi için karar alındığını söyledi.
Şahin toplantı sonrasında Çankaya Köşkü'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Gelecekte Türkiye'ye yatırım gelmesi için Avrupa ile iyi ilişkiler kurulması konuşuldu. Büyük şirketler ile Ekonomi Bakanı'nın da katılacağı toplantılar düzenlenmesi kararı alındı" dedi.
"Türk-Alman ilişkilerinde yaşananların mümkün olduğu kadar ekonomiye yansımayacak şekilde ele alınması gerektiği konusunda mutabık kaldık. Şu andaki şirketlerin çalışmasına ne hükümet tarafından engel olunduğunu ne şikayet aldıklarını hükümet tarafı bize iletti."
Şahin, "Ancak gelecekteki yatırımlar için sorunlar olabilir. Bu sorun çözülmeli. Sonbaharda CEO'larla Almanya'da belki bir toplantı düzenlenecek. Hükümet kanadı yatırımlarla ilgili endişeleri ortadan kaldıracaklarını söylediler" ifadesini kullandı.
'ENDİŞELERİ ORTADAN KALDIRALIM'
Öte yandan, Başbakan Yıldırım ile görüştükten sonra açıklama yapan Alman şirketlerinin yöneticileri, sonbahara kadar olumlu gelişmeler olabileceğini vurguladılar. Yöneticiler, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin 'Türkiye'de yatırım yapan şirketlerin CEO'larını ziyaret edip beraber anlatalım endişeleri ortadan kaldıralım. İletişimdeki sorunları gidermek için bir takım tedbirler alalım' şeklinde konuştuğunu da teyit ettiler.
'ENDİŞELERİMİZ KABUL GÖRÜYOR, TÜRKİYE BUNLARIN GİDERİLMESİ İÇİN İSTEKLİ'
Eurojuris International Avukatı Refik Türkoğlu da Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin davetiyle yatırımlarını takip ettiği Alman şirketleri adına toplantıya katıldığını söyledi.
Toplantının çok olumlu olduğunu dile getiren Türkoğlu, "Endişelerimizin Türkiye Cumhuriyeti tarafından kabul gördüğünü, bunların giderilmesi yönünde çalışmalar yapmak konusunda çok istekli olduklarını gördük. İlerisi için umut verici görüşmeler oldu. Meyvelerini kısa sürede toplayacağımızı umut ediyorum" dedi.
Türkoğlu, yaşanan son gerginlikten dolayı Türkiye'de yatırımların azaltılması ya da geri çekilmesi konusunda Alman hükümetinden bir telkin olup olmadığı sorusuna, şu yanıtı verdi:
"O kadar ciddi bir şey yok ama olmayacak değil. Yatırımlar zaten son 1-2 yıldır gevşemişti. Son zamanlarda daha kötüye gitmeye başladı. Şimdi gördüğümüz kadarıyla hükümetimiz de bu işin ciddiyetini görmüş ve bu gidişatın her iki ülke için zararlı sonuçlar doğurabileceğini tespit etmiş. O yüzden olumlu adımlar atılacağını düşünüyoruz. Bütün söylediklerimizi not aldılar. Yakında olumlu gelişmelerin olacağı müjdesini verdiler."
'Türkoğlu, olumlu beklentilerinin hukuki yönden de olabileceğinin altını çizerek, "OHAL ile ilgili birtakım düzenlemeler olabilir diye düşünüyoruz. Sayın Bakan'ımız detay vermedi ama sonbahara kadar olumlu gelişmeler olabileceği müjdesini verdi" değerlendirmesinde bulundu.
NE OLMUŞTU?
Almanya ile Türkiye arasında son dönemde tırmanan gerginlik, krize dönüşmüş durumda.
Bir yandan Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişiminin ardından beklediği desteği bulamadığı yönündeki eleştirileri ve Almanya'nın bazı şüphelilere sığınma hakkı vermesi ilişkilerde gerilim yaratmayı sürdürürken, diğer yandan da İncirlik askeri üssü meselesi ve Alman vatandaşlarının tutuklanması mevcut durumu daha da kötüleştirdi.
Son olarak Alman vatandaşı olan Peter Steudtner'in Büyükada'da insan hakları savunucuları ile birlikte gözaltına alınıp tutuklanmasının ardından Ankara-Berlin hattındaki gerginlik had safhaya ulaştı.
Öte yandan Türkiye'nin Almanya'ya teröre destek verdiğinden şüphelendiği yaklaşık 700 Alman şirketinden oluşan liste de ilişkileri kötüleştiren etkenlerden birisi oldu. Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye'nin ‘teröre destek' verdiğinden şüphelendiği Alman şirketleri listesini resmen geri çektiğini açıkladı. Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, listenin bir 'iletişim kazası' olduğunu ifade etti.