TBMM Başkanlığı'na sunulan Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile, il ve ilçe müftüleri de evlendirme memurları arasına ekleniyor. Söz konusu düzenleme TBMM'de CHP ile AK Parti arasında söz düellosuna neden oldu.
CHP'Lİ YARKADAŞ: ÇOCUK TECAVÜZLERİNİN ÖNÜNÜ AÇACAK
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, müftülere resmi nikah kıyma yetkisi verilmesinin, laikliğin altına atom bombası koymak anlamına geldiğini söyledi. Yarkadaş "AKP iktidarı din istismarını git gide artırmakta, eğitimde cihadı dayatırken bir yandan da Medeni Kanunu ortadan kaldırmaya yönelik adımlar atmaktadır. Bu adım hiçbir şekilde kabul edilemez, mazur ve meşru görülemez. Yapmak istedikleri düzenleme çocuk evliliklerinin, açıkça altını çizerek söylüyorum, çocuk tecavüzlerinin önünü açacaktır" diye konuştu.
CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem ise, müftülerin dini nikah kıydığına ifade etti. Dini alan ile devlet alanını birleştirmenin tehlikeli sonuçlara yol açtığını belirten Erdem, dini alanın mukaddesatını, özgürlük sınırlarını, aynı şekilde devletin de kendi içtihatını koruyan çizgide siyaset yapılması gerektiğini belirtti. Erdem, "Yani laik temelde siyaset yapmamız gerekir. Geçmişte laiklik, toplum vicdanını tahrip eden kişiler tarafından kötüye kullanılmıştır ama bugün, gerçek anlamda dini özgürlükleri koruyan bir laikliği tesis etme ihtiyacımız, tam da FETÖ'nün gündemde olduğu ortamda daha fazla konuşulmalıdır" dedi. Erdem, müftünün resmi nikah kıymasının yanlış olduğunu kaydetti.
AK PARTİLİ ÖZKAN: DÜZENLEME İMAM NİKAHI ANLAMINA GELMEZ
CHP'nin eleştirilerine ise AK Partililerden yanıt geldi. AK Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan, bugün dünyada pek çok evlenmeyle ilgili yöntem olduğunu ifade ederek, evliliğin uluslararası sözleşmelerle, uluslararası hukukun bir parçası olduğunu vurguladı. Özkan, şöyle konuştu:
"Bugün siz bir Müslüman olarak Yunanistan'a gittiğiniz zaman orada evliliğin ne şekilde cereyan edeceği Yunanistan hukukunun ve uluslararası hukukun bir gereği olarak bellidir. Nasıl yaparsanız yapın bulunduğunuz ülkenin ulusal hukukuna uygun olarak yapılmış evlilikler dünyanın her yerinde geçerlidir. Sormamız gereken soru bence şudur. Bir Papaz'ın önünde bir Haham'ın önünde evlilik yapınca geçerli oluyor, yine bir resmi memurun önünde yapılınca evlilik geçerli oluyor, bizim de milletimizin ve medeniyetimizin geleneklerinden süzülen ve toplumunda hakkını hukukunu koruyacak bir düzenleme olduğu taktirde buna da saygı duyulması lazım. Gelen tasarı hiçbir şekilde düzensiz, kayıtsız, kuyutsuz bir düzenleme getirmemekte. Yine uluslararası hukukun emrettiği şekilde karı-koca olacak, aile kuracak gençlerin birbirlerine karşı yükümlülüklerini koruması esas olmalıdır."
Özkan, il ve ilçe müftülerine de nikah kıyma yetkisinin verilmesi halinde yine Medeni Kanunun öngördüğü şekli unsurların yerine getirileceğini vurguladı. Özkan, "İmam nikahı ve imamın dua etmesiyle tecelli eden herhangi bir kayıt taşımayan bir imam nikahından bahsetmiyoruz. Burada normal devletin resmi nikahının belediye başkanı ve yetkilendirdiği kişi nasıl kıyıyorsa aynı şekilde o kayıtları, Medeni Kanun'un istediği zorunlu unsurları taşıyan taraflar arasında nikahı kıyma yetkisi tabii müftülere de verilmesi söz konusu" dedi.
Bu düzenlemenin çocuk evliliklerini artıracağına ilişkin iddialara da yanıt veren AK Partili Özkan, Medeni Kanun'un evlilik şartlarına ilişkin düzenlemelerle ilgili tasarıda hiçbir değişikliğin olmadığına dikkat çekti. Özkan, "Evliliğin kimler arasında nasıl gerçekleşeceği unsurlarında değişiklik yok. Sadece belediye başkanına verilen yetkinin müftüye de verilmesi söz konusu" diye konuştu.
AK PARTİLİ CORA: RESMİ NİKAHIN ŞEKİL ŞARTLARI DEĞİŞTİRİLMİYOR SADECE YETKİ VERİLİYOR
AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora da, tasarı ile Medeni Kanunu'ndaki yetkilerin sadece belediye başkanı değil, belediye başkanının yetkilendirdiği bir memur gibi müftülüklerin de kullanmasına imkan tanındığını söyledi. Cora, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Burada resmi nikahın şekil şartlarında herhangi bir değişiklik yoktur. Aile cüzdanının tevdi etme makamı çeşitlendirilmiştir. Toplumumuzda şu anda bir belediye başkanı bazen gün geliyor ki 50-60 nikah kıymak durumunda kalıyor. Büyük bir belediye hizmeti anlamında bütün memurlarını bu konuda seferber oluyor. Bu konuda mutlaka bir talep gelmiştir, bir yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulmuş, kimler belediye başkanı dışında bunu yapabilir düşüncesinden hareketle böyle bir düşünce, düzenleme hasıl olmuştur. Asla bir dini nikah ile bir resmi nikah birlikte düzenlenecek gibi bir anlayışa dönüştürmek yanlış olur, düzenlemeyi amacından saptırmak olarak değerlendiriyoruz. Müftülerin şu anda bile dini nikah kıyma gibi zorunlulukları yoktur. Camilerde imamlar tarafından yapılabilmektedir. Böyle bir düzenleme yasada mevcut değildir."
AK PARTİLİ DELİGÖZ: VATANDAŞIN İŞİNİN KOLAYLAŞTIRILMASINA YÖNELİK ÇALIŞMA
AK Parti Erzurum Milletvekili Orhan Deligöz de düzenlemeyi, "Vatandaşımızın işi biraz daha kolaylaşmış olacak. Bazı vatandaşlarımızın dini hassasiyeti var geçmişten kalma. Diyorlar ki, ‘İslami manada bir dini nikah lazım'. Vatandaşlarımız gidiyor, belediyede nikah yaptırıyorlar, o nikahı yaptırdıktan sonra da nikah evrağını götürüp imamlara da imam nikahı yaptırıyorlar. Malumunuz bizde imam nikahının bir resmi geçerliliği yoktur. Vatandaşlarımızın işi kolaylaşsın diye, öyle düşünen vatandaşlarımızın diyelim, o manada düşünen vatandaşlarımız bir defada iki iş olmasın, isteyen gitsin müftüye… İlla da öyle olacak diye bir şey yok, belediyelerimiz, muhtarlarımız devam ediyor, müftülüklerde de arzu edenler gidip aynı resmi nikahı kıydıracak. Nihayetinde devlet memuru. Bu tamamen vatandaşın işini kolaylaştırılmasına yönelik bir çalışmadır. Ben de memnuniyet duydum çok güzel bir karar olduğunu düşünüyorum" sözleriyle savundu.