Duda, ulusal televizyon kanalından yaptığı açıklamada, milletvekilleri ve Adalet Bakanı'na, Yüksek Mahkeme üyelerini yargı çevrelerine danışmadan atama yetkisi veren iki ayrı yasa tasarısını onaylamayacağını duyurdu.
Cumhurbaşkanı olarak bu yasaların 'adaleti güçlendireceğini düşünmediğini' kaydeden Duda " Değişiklikler halkı ve devleti ikiye bölmeden yapılmalı" ifadelerini kullandı.
2 YASA TASARISINI VETO EDECEK, 3.'YÜ İMZALAYACAK
Polonya Başbakan Yardımcısı Mateusz Morawiecki ise Duda'nın vetosu nedeniyle 'şaşırdığı ve hayal kırıklığına uğradığı' açıklamasında bulundu.
YASAYA KARŞI 8 GÜNDÜR KİTLESEL EYLEMLER YAPILIYOR
Polonya'da iktidardaki sağcı Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) hükümetinin yüksek yargı organlarına üye seçim kurallarını düzenleyen yasa değişikliklerine karşı yapılan protestolar 8 gündür devam ediyor.
Muhalifler Senato'da cumartesi günü kabul edilen yasalara, yargı bağımsızlığını azaltacağı gerekçesiyle karşı çıkıyordu.
Varşova'da dün akşam saatlerinde başkanlık sarayı önünde toplanan protestocular, Devlet Başkanı Duda'yı tartışmalı yasa değişikliklerini veto etmeye çağırmıştı.
Ellerinde Avrupa Birliği (AB) ve Polonya bayrakları taşıyan protestocular, 'Anayasa' ve 'Özgürlük, Eşitlik, Demokrasi' sloganları atmıştı.
TASARI, AB İLE POLONYA'NIN ARASINI AÇMIŞTI
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, Brüksel'in hukuk devleti aleyhine atılan adımlara karşı Polonya'yı birlikteki oy haklarından yoksun bırakabileceği uyarısında bulunmuştu.
PiS ise yargının 'sadece seçkin sınıfa hizmet ettiğini ve yozlaştığını' iddia ederek tasarıyı savunuyor.
PiS lideri Jaroslaw Kaczynski, ülkedeki yargı sisteminin komünist dönemin devamı niteliğinde olduğunu ve 'radikal değişiklere' ihtiyaç duyulduğunu ileri sürmüştü.
Ülkede 2015'ten bu yana PiS iktidarında yürürlüğe giren bazı tartışmalı reformlar protestolara neden olmuştu.