Almanya Türkiye'ye dönük ekonomi içerikli bir yaptırım hazırlığında mı? Bu soru bugünlerde çok sayıda insanı ilgilendiriyor. Çünkü Türkiye ile Almanya'nın ilişkileri çok kapsamlı ve girift. Hürriyet Daily News Ankara Temsilcisi Serkan Demirtaş konuyu şöyle değerlendirdi:
"Geçen yıl Almanya'yla ticaret hacmimiz 36 milyar dolar yani tüm ticaret hacmimizin yüzde 10'u. İki taraflı olarak ekonomik çıkarlarımız çok yüksek. Almanya'da yaşayan 3 milyon Türk'ü ve Türkiye'ye her yıl gelen 3 buçuk milyon Alman turisti bir tarafa koysak bile gerçekten çok kapsamlı ekonomik ilişkilerimiz var Almanya'yla. Dünyada Türkiye ile Almanya kadar özel ilişkiye sahip başka iki ülke var mı, bilmiyorum."
Yavuz Oğhan'dan Bidebunudinle programına katılan Serkan Demirtaş, Almanya'nın tansiyonu yükseltmesini kendi iç siyasetine, 24 Eylül'de yapılacak parlamento seçimlerine bağlamanın gerçekçi bir yaklaşım olmayacağını belirterek, krizin daha derin olduğunu, yapılan açıklamaların Alman devletinin Türkiye'ye karşı somut adım atmaya hazırlandığı şeklinde yorumlanabileceğini söyledi.
Türkiye tarafından ise gerginliği düşürmeye yönelik mesajlar geldiğini, Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptıkları konuşmalarda gerilimi tırmandırmamaya özen gösterdiklerini vurgulayan Demirtaş gerilimin nedenini şöyle anlattı:
"Almanya Türkiye'den Alman vatandaşı gazeteci Deniz Yücel ile Büyükada'da tutuklanan insan hakları aktivistinin ve bir de Alman tercümanın serbest bırakılmasını istiyor. Bunun için Türkiye'ye Alman vatandaşlarının 21 Temmuz'a kadar serbest bırakılmasıyla ilgili bir ültimatom verdi. Ve sonrasında da malum sert açıklamalar geldi.
Almanya'da 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türkiye'den kaçmış olan çok sayıda FETÖ sanığı yaşıyor. Türkiye bunları geri istiyor ama Almanya bağımsız yargı sürecinin devam ettiğini söylüyor, Türkiye'nin Alman vatandaşlarını tutuklamasını da bir misilleme olarak algılıyor.
Almanya'nın olumsuz algısına bir olumsuzluğu da adil yargılama hakkını sağlamayarak biz kendimiz ekliyoruz. OHAL uygulamaları nedeniyle evrensel yargılama hakları, savunma hakları tam olarak sağlanmıyor. Hatta yabancı tutuklulara konsolosluk erişimi de sağlanmıyor. Bunlar zaten sıkıntılı olan tabloya ekstra sıkıntılar ekliyor. Sadece yabancılar değil, Türkiye'nin 15 Temmuz sonrası FETÖ'yle ilgisi olmayan yüzlerce gazeteci, akademisyen ve aktivisti tutuklaması buradaki hukuk uygulamalarını dünyaya izah etmeyi güçleştiriyor."
Türkiye tarafında gerginliğin bir üst noktaya varmasının engellenmesi için çaba harcandığını da belirten Demirtaş, "Haftaya Brüksel'de Türkiye Avrupa Birliği siyasi direktörler toplantısı olacak. Orada bu konuların etraflıca ele alınacağını biliyoruz. Türkiye Almanya'nın tavrının AB ilişkilerine yansımaması için bir diplomasi faaliyetine hazırlanıyor" dedi.