QNA'ya yönelik siber saldırıları araştırma komisyonunun elde ettiği sonuçlar, başkent Doha'daki İçişleri Bakanlığında düzenlenen basın toplantısında paylaşıldı.
Saldırının 23 Mayıs 23.45'te başladığı, 00.13'te ise Katar Emiri'ne atfedilen sahte ifadelerin yayımlandığına dikkat çekilirken, Katar teknik ekibinin saldırıda bulunan IP adresleri arasında doğrudan iletişim olduğunu tespit ettiği vurgulandı.
Sunumda ayrıca, 23 Mayıs'taki saldırıdan dakikalar önce iki bölgedeki IP adreslerinden QNA'ya çok sayıda ziyaretçinin giriş yaptığının gözlendiği kaydedildi.
Araştırma ekibinin başında bulunan Yarbay Ali Muhammed el Muhendi, saldırının ardından Katar'a yönelik önceden planlanmış kampanyanın devreye sokulduğunu ve belli bir senaryo dahilinde yürütüldüğünü söyledi.
Amerikan Washington Post gazetesinde hafta başında yayımlanan haberde de Katar krizine neden olan sürecin arkasında BAE'nin olduğu iddia edilmişti.
Adının açıklanması istenmeyen ABD'li istihbarat yetkililerine dayandırılan haberde, BAE'nin üst düzey yetkililerinin mayısta onayladığı plana göre bazı kişilerin QNA'nın internet sitesine siber saldırı düzenlediği öne sürülmüştü.
'KATAR KRİZİ' NASIL BAŞLADI?
Körfez ülkeleri arasında krize yol açan gelişmeler, 23 Mayıs'ta gece geç saatlerde QNA'da Katar Emiri Şeyh Temim El Sani'ye atfen ABD karşıtı ve İran'ı destekler açıklamalar yayımlanmasının ardından başlamıştı.
Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Mısır ve Yemen, 5 Haziran'da Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu. Ülkelerinin hava sahasını Katar'a kapatan Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istemişti. Suudi Arabistan ayrıca Katar'ın tek kara sınırını da kapatmıştı.