Kalın, Gabriel'in 'tehditlerin olduğu bir ortamda Türkiye'deki yatırımlarını garanti edemeyeceklerini' ve 'Türkiye'ye seyahat etmek isteyen herkes için risklerin söz konusu olduğunu' savunmasına tepki gösterdi.
Kalın'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:
AB'nin Türkiye'nin güvenlik kaygıları konusunda daha yardımcı ve yapıcı tutum içinde olmasını bekliyoruz.
Bu talihsiz açıklamaların Almanya'da yaklaşmakta olan seçimlere yönelik bir iç siyaset yatırımı olduğunu düşünüyoruz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a dönük karşıtlığın Alman siyasetinde prim yaptığını görüyoruz, bu vagona atlayıp prim yapmak istiyorlar; bu akıl tutulmasından kurtulmalılar.
Türkiye'ye giden Alman vatandaşlarının güvende olmadığı, Türkiye'deki Alman firmalarının tereddütlerinin, endişelerinin olduğu şeklindeki açıklamaları da şiddetle kınıyoruz. Böyle bir şey asla söz konusu değildir.
Almanya'da birçok masum vatandaşımıza casus muamelesi yapıyorlar, birçok STK'mıza karşı haksız uygulamalar yapıyorlar.
PKK ve FETÖ'nün Almanya'daki yapılanmasını herkes biliyor; biz bunları Alman makamlarının önüne de koyduk ancak yargı bağımsızlığı olduğunu söylüyorlar.
Alman makamları bizim yargımızın bağımsız olabileceğini neden kabul etmiyorlar?
Siyasi saiklerle ekonomi alanını bulandırmaya dönük açıklamaları kabul etmemiz mümkün değil, dileriz bundan vazgeçerler.
Alman turistler bizim misafirimizdir, onların can güvenliği bize ait, onları daha çok görmek isteriz.
Kimse Türkiye'ye Avrupa ya da başka yerden parmak sallayarak hizaya getirmeye kalkmasın, bu ülkenin kuralları var. Kendi güvenlik endişelerimiz var.
Biz Almanya ile hep iyi ilişkiler içinde olduk, olmak istiyoruz ama bunun karşılıklı saygı ve çıkar ilişkileri çerçevesinde olması gerekir. Kimse Türkiye'yi Avrupa'dan veya bir başka yerden parmak sallayarak hizaya getirmeye kalkmasın. Bu ülkenin de kuralları, kanunları var. Bizim kendi güvenlik kaygılarımız, endişelerimiz var. Avrupalılar, Türkiye'nin güvenliğini kendi güvenliklerinin bir parçası olarak görürlerse daha doğru, rasyonel bir iş yapmış olurlar.
ABD Dışişleri Bakanlığının terör raporuna FETÖ'nün dolaylı olarak da girmiş olması önemli, bunu önemsiyoruz fakat FETÖ terör örgütünün ne olduğunu, mahiyetini tam olarak tespit etmeyen bir değerlendirme olduğunu da ifade etmeliyiz.
ABD'NİN SURİYE'DEKİ ÜSLERİYLE İLGİLİ YAPILAN HABER
Kalın, geçtiğimiz günlerde Anadolu Ajansı'nın (AA) ABD'nin Suriye'deki üslerinin yerlerine ilişkin bir haber yayınlanmasında hükümetin yönlendirmesinin söz konusu olmadığını açıkladı.
Kalın, "Bizim hiçbir ülkenin askerinin can güvenliğini tehlikeye atmayı düşünmemiz söz konusu olamaz, aynı şeyi diğer ülkelerden de bekleriz" ifadelerini kullandı.