Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye kanlığı döneminden bu yana başdanışmanları arasında yer alan ve 'Hocam' diye hitap ettiği bilinen Nabi Avcı, 64. Hükümet'te Erdoğan'ın talebiyle Milli Eğitim Bakanı, 65. Hükümet'te ise Kültür ve Turizm Bakanı olarak yer almıştı. Avcı'nın kabinede yer alamaması sürpriz olarak karşılanırken, kabinede yer almama kararının kendi isteği ile gerçekleştiği öne sürüldü.
EN GENÇ BAKANLARDAN KILIÇ YER BULAMADI
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ise hükümetin en genç bakanlarından biri olarak son iki kabinede yer alıyordu. Kılıç, son kabine revizyonunda yer almadı.
Yeni Bakanlar Kurulumuzun Ülkemize ve Milletimize hayırlı olmasını diliyor, tüm Bakanlarımıza çalışmalarında başarılar dilerim. pic.twitter.com/RXqliJl0R4
— Akif Çağatay Kılıç (@ackilic76) 19 Temmuz 2017
Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak da revizyon ile kabine dışı kaldı ve koltuğunu Hakan Çavuşoğlu'na bıraktı. Sığınmacılardan da sorumlu olan Başbakan Yardımcısı olan Kaynak'ın geçtiğimiz günlerde dile getirdiği "Şu anda Kahramanmaraş'ta, Adana'da, Osmaniye'de, Gaziantep'te hatta Ankara'da Ostim'de birçok ilde eğer Suriyeliler olmazsa düz işçilik yapan yok. Fabrikalarımız durur" sözleri tartışma konusu olmuştu.
Öte yandan Çavuşoğlu, kabine değişikliğini televizyondan öğrendiğini söyledi. Çavuşoğlu, "Başbakan Yardımcısı olduğumu Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım'ın açıklamasını izlerken öğrendim. Arkadaşlarımla birlikte izliyorduk. Verilen görevi en iyi şekilde yapmaya çalışacağım. Görev bölümü ile ilgili ayrıntıları henüz bilmiyorum. Hayırlısı olsun" diye konuştu.
BAKAN FAKIBABA: HİÇ BEKLEMİYORDUM
Öte yandan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olan Ahmet Eşref Fakıbaba, haberi Meclis'teki odasında televizyon izlerken öğrendiğini söyledi. Bakan Fakıbaba, "Ülkemize, vatanımıza şehirlerimize hayırlı olsun. Odadaydım. Sürpriz oldu. Arkadaşlar vardı, Urfa'dan başka şehirlerden gelen. Televizyon seyrediyordum. Hiç beklemiyordum. Sürpriz oldu. Önemli olan bakan olmak değil bakanlığın yükünün altından kalkabilmek ve başarılı olmak. Onun hakkını verebilmek. Ekip olarak arkadaşlarımla beraber muhakkak çok çalışacağım" diye konuştu.
Fakıbaba, Şanlıurfa Belediye Başkanlığı adaylığı sürecinde Ak Parti ile karşı karşıya gelmişti. AK Parti’nin 2009’daki yerel seçimlerde Şanlıurfa milletvekillerinin “Ceket koysak kazanırız” sözleri nedeniyle tekrar aday göstermediği Fakıbaba bağımsız aday olmuş ve seçimi kazanmıştı. Fakıbaba daha sonra partisiyle arasını düzeltip milletvekili olarak seçildi.
1991'DEN BERİ BİR İLK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da uzun süredir Tayyip Erdoğan'la birlikte siyaset yapan isimlerden biri. Ancak kabine değişikliğinde koltuğunu kabinenin en genç bakanı Jülide Sarıeroğlu'na bıraktı. Sarıeroğlu, 1991'de görevden ayrılan İmren Aykut'tan bu yana Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na atanan ilk kadın oldu.
@serakadigil'i 7 yıl önceki tweetleri yüzünden gözaltına alırken bu tweetleri atan birini neden bakan yapıyorsunuz?@tcbestepe @TC_Basbakan pic.twitter.com/iVYpGxL0Dm
— Tur Yıldız Biçer (@turyildizbicer) 19 Temmuz 2017
MAVİ TİKLİ HESAP KAPANDI, YENİSİ AÇILDI
Bu arada Sarıeroğlu, yeni görevine Twitter hesabını kapatarak başladı. Bakanlığının açıklanmasının ardından Fethullah Gülen'i alıntıladığı tweeti sosyal medyada paylaşılan Sarıeroğlu, tepki çekince önce tweetini sildi sonra da hesabını kapattı.
Twitter'ın onaylı hesap sistemi olan 'mavi tik'li hesabın, Julide Sarıeloğlu'na ait olmadığını iddia eden başka bir hesaptan ise, 'mavi tik'li hesaba itibar edilmemesi istendi.
Jülide Sarıeroğlu resmi twitter adresi @jsareroglu bu adrestir. Bunun dışındaki paylaşımlar tarafımıza ait değildir.
— Jülide Sarıeroğlu (@jsareroglu) 19 Temmuz 2017
TWİTTER'DA MAVİ TİKİN KRİTERLERİ
Twitter'da Sarıeroğlu'nun kapattığı hesabındaki gibi mavi tik alınabilmesi için bir dizi kriter mevcut. Twitter'ın mavi tik sahibi olabilmek için şart koyduğu kriterler şöyle:
- Geçerli bir profil fotoğrafı
- Doğrulanmış telefon numarası
- Twitter hesabının tüm kullanıcılara açık olması (Gizli bir Twitter profiline sahip olmamak)
- Varsa kişisel blog sayfanız veya web sitenizin adresi
- Twitter profilinde bulunun biyografi bölümünün doldurulmuş olması
- Doğrulanmış elektronik posta adresi.
Bu kriterleri yerine getiren tanınmış kişiler (politikacı, sanatçı, gazeteci gibi) mavi tik simgesi alabiliyor.