Ağbal, Bakanlık Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen 'Ekonomik Gelişmeler ve Ocak-Haziran 2017 Dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri' konulu basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı:
- Haziran ayı merkezi yönetim bütçe açığımız 13.7 milyar lira olarak gerçekleşti. Ocak-haziran dönemi bütçe açığı 25.2 milyar lira oldu.
- İlk 6 ayda gerçekleşen bütçe açığı, yılın başında hedeflenen bütçe açığının yüzde 53.9'u oranındadır. Hedeflenen bütçe açığı 46.9 milyar lira.
İlk 6 aylık merkezi yönetim bütçesi gelir gerçekleşmelerine baktığımızda, bütçe gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8.8, vergi gelirleri ise yüzde 13.6 arttı. Burada özellikle vergi gelirleri tarafında toplamda çok olumlu bir performans kaydettiğimizi söyleyebilirim.
(Her iki yeniden yapılandırma) Toplamda 96.2 milyar liralık kamu alacağını yapılandırdık. Matrah artırımı ve işletme kayıtlarının düzeltilmesi kapsamında 25 milyar liralık tahakkuk yaptık. Böylece her iki yeniden yapılandırmada toplamda 121 milyar liraya ulaştık.
Tedbirler bütçede geçici de olsa bir miktar yük getirdi. Bu açıdan baktığımızda 2017'de kamu maliyesi alanında tedbirlerin 2017 bütçesine 11.9 milyar lira maliyeti oldu. Bu maliyet önümüzdeki yıllarda azalacak. 2018 yılında aldığımız tedbirlerin kamu maliyesine etkisi 7.4 milyar liraya düşecek.
Bizim tabii kredi derecelendirme kuruluşlarına 'Türkiye'yi övün' diyecek halimiz yok. Sadece söylediğimiz şu, Türkiye ekonomisinde bu kredi derecelendirme kuruluşlarının 15 Temmuz alçak darbe girişimi sonrasında yapmış olduğu değerlendirmeleri, kısa vadeye ilişkin tahminleri vardı ama şimdi görüyoruz ki kredi derecelendirme kuruluşlarının bu tahminleri ve bu beklentileri kendi bekledikleri şekilde gerçekleşmedi. Türkiye ekonomisi çok daha hızlı bir şekilde toparlandı, güçlü bir büyüme momentumuna girdi. Ekonominin yapısal, özellikle finansman tarafında söyledikleri karamsar tahminlerin gerçekleşmediğini görüyoruz.
Özellikle enflasyon üzerinde etki yapabilecek vergi ayarlamalarından kesin bir dille kaçınıyoruz. Dolayısıyla yıl sonuna kadar özellikle gelir elde etme amacıyla herhangi bir vergi artışı, vergi ayarlaması yapmayacağız.
Ocakta işsizlik oranı yüzde 13'e kadar çıktıktan sonra, şubat, mart ve nisanda arka arkaya 3 dönemdir aşağı indiğini görüyoruz. Tabii bunda mevsimsel etkiler var ama ekonomiyle ilgili aldığımız tüm kararlar da istihdam artışını destekleyen önemli faktörler. Önümüzdeki dönemde işsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılması hükümetimizin en önemli önceliklerinden biri olmaya devam edecek.