"Bu bir iptal etme değil, ertelemedir. Bu konuda NATO seviyesinde de görüşmeler oldu" diyen Seibert, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de NATO Liderler Zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bu konuyu ele aldığını ifade etti.
Ardından Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in Türkiye'ye ziyarette bulunduğunu anımsatan Seibert, Alman milletvekillerinin kendi askerlerini ziyaret etme hakkının müzakere konusu yapılmayacağını aktardı.
Merkel'in de bu ziyaret hakkının şartlara bağlanamayacağını söylediğini hatırlatan Seibert, konuyu Türkiye ve NATO yönetimleriyle görüşeceklerini dile getirdi.
Seibert, Alman milletvekillerinin Konya'daki askerleri ne zaman ziyaret edecekleri konusunda belirli bir tarih beklentisini ifade etmeyi mantıklı bulmadığını kaydetti.
Cuma günü Der Spiegel dergisi 17 Temmuz için planlanan ziyaretin Ankara tarafından iptal edildiği konusunda milletvekillerinin Almanya Dışişleri tarafından bilgilendirildiğini yazmıştı.
Türkiye'nin ziyareti iptal değil, ertelediğini yineleyen Adebahr, ziyaret için en erken tarihi belirleme noktasında Türkiye ile görüşeceklerini ifade etti.
Savunma Bakanlığı Sözcüsü Jens Flosdorf da NATO üssü olan Konya üssünde AWACS erken uyarı ve gözlem uçakları kapsamında şu an 10 ila 15 Alman askerinin görev yaptığını, bazen de bu sayının 10'un altına düşebildiğini belirtti.
Almanya ve Türkiye arasındaki ilişkiler Die Welt Türkiye muhabiri Deniz Yücel'in şubatta 'örgüt propagandası yapmak' ve 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamalarıyla tutuklanmasının ardından gerilmişti.
İki ülke arasındaki ilişkiler, Almanya'nın Türkiyeli bakan ve yetkililerin anayasa referandumu öncesinde ülkede yapmak istedikleri toplantıları engellemesi ve Türkiye'den iltica eden FETÖ ile bağlantılı olduğu öne sürülen kişileri iade etmemesi nedeniyle daha da kötüleşmişti.