İLK ETAPTA KÜÇÜK ÖLÇEKLİ ÇİNLİ ŞİRKETLER HEDEFTE
Reuters'e bilgi veren ABD'li üst düzey iki yetkiliden biri, yaptırımların en başta 'kolay hedef' olarak değerlendirilen küçük ölçekli finans şirketleri ve Kuzey Kore'nin füze programı ile bağlantılı olduğu belirtilen 'paravan şirketler' gibi kuruluşlara uygulanacak.
Yaptırım uygulanacak kuruluşların isimlerini vermeyen kaynak, büyük ölçekli Çin bankalarının ise 'şimdilik yaptırıma tabii olmayacağını' belirtti.
ABD'li yetkililerin açıklamasına göre, yaptırımların ölçeği ve ne zaman başlayacağı ABD'nin Kuzey Kore konusundaki baskısına Çin'in nasıl tepki vereceğine bağlı olacak.
Kaynaklar Çin ile ABD'li yetkililerin gelecek hafta çarşamba günü Washington'da yapılacak üst düzey ekonomik diyalog toplantısında Çin'in tutumunun netlik kazanacağını belirtiyorlar.
'BAŞKAN, ÇİN'E YÖNELİK SABRININ SONUNA GELİYOR'
Rusya ise kendi hesaplamalarına göre söz konusu denemede ICBM değil 'orta menzilli füze' denendiğini açıklamıştı.
ABD'li yetkililer, her ne kadar Ocak ayında göreve başlayan Trump gündeme getirmekten kaçınsa da, Pyongyang'ı dizginleyememesi halinde Çin üzerinde ekonomik ve ticari baskı kurabileceklerini belirtiyorlar.
Kuzey Kore ile ilişkisi bulunan şirket ve ülkelerin ABD pazarı ve finans sistemine erişimini kesen bu 'ikincil yaptırımlar' Washington'un amaçları doğrultusunda hedefli baskı kurmasına imkan veriyor.
ABD'li yetkililerin verdiği bilgiye göre, yaptırım uygulanması değerlendirilen kuruluşlar Trump'ın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile nisanda yaptığı görüşmede paylaştığı ve '10'un oldukça üzerinde' sayıda şirketin yer aldığı listeden seçilecek.
Görüşmeden bu yana ABD'li uzmanlar listeye yeni şirketler eklemeye devam ediyor.
"Başkan (Trump) Çin'e yönelik sabrının sonuna geliyor" diyen bir yetkili, "Çok uzak olmayan bir gelecekte… Çinli şirketlere yaptırım konusunda daha agresif bir yaklaşım" benimsenebileceğini ifade etti.
ABD DAHA ÖNCE DE ÇİN'E YÖNELİK 'İKİNCİL YAPTIRIM' KARARI VERMİŞTİ
Haziran sonunda ABD, Kuzey Kore'nin füze ve nükleer programına yardım ettikleri suçlaması ile bir gemicilik şirketine ve iki Çinli bireye yönelik yaptırımları devreye sokmuş, ayırca yerel bir banka olan Dandong Bankası'nı Pyonyang için 'para aklamakla' suçlamıştı.
ÇİN DIŞİŞLERİ: BM KARARLARINI UYGULUYORUZ, YEREL KANUNLARI DEĞİL
BM'den karar geçmesi için Çin'den yardım alırken, Çin'e yönelik tek taraflı yaptırım uygulamayı ' amaca ulaşmak için iyilik yapan tarafı terk etmeye' benzeten Çin Dışişleri Sözcüsü Geng Shuang, "Çin BM kararlarını uyguluyor, belli ülkelerin yerel kanunlarını değil" dedi.
KUZEY KORE: YENİ YAPTIRIM KARARI, KARŞI ÖNLEMLERİ TETİKLEYECEK
Son olarak resmi haber ajansı KCNA'ya konuşan adı açıklanmayan bir Kuzey Koreli dışişleri sözcüsü ABD'nin BM'den Kuzey Kore'ye yönelik yeni yaptırım çıkarma çabalarını 'curcuna' olarak niteledi ve bunun 'Kuzey Kore'nin nükleer gücünü arttırma konusundaki sorumluluğundan kaçmak' için ortaya attığını savundu.
Kuzey Koreli yetkili "BM Güvenlik Konseyi bir başka yaptırım kararı çıkarmalı mı? Bu, karşı önlemleri tetikleyecek" dedi.
Ancak yetkili bu önlemlerin ne olabileceği konusunda bilgi vermedi.