Çin-Arap Birliği Başkan Yardımcısı Qin Yong, Suriye'yi savaş sonrasında yeniden inşa etme projeleri kapsamında ülkede 150 Çinli firmanın yer alacağı bir sanayi parkı oluşturulması için 2 milyar dolar yatırım yapmayı planladığını açıkladı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Rus siyaset bilimci Vladimir Yevseyev, Çin'in Suriye'ye siyasi istikrarın gelmesinden yana olduğunu belirterek şunları söyledi: "Çin bu nedenle ülkedeki hem siyasi hem de ekonomik süreçte yer almaya başladı. Çin geri planda kalmak istemiyor ve Suriye'deki krizde önemli bir oynamaktan yana. Bu nedenle böyle adımlar atıyor. Çok uzun süre bekledi. Krizden önce Çin, Suriye'nin petrol ve gaz komplekslerinin büyük bölümünü kontrol ediyordu. Milyarlarca dolar yatırımı vardı, böyle yapmaya da devam ediyor."
‘SİYASİLER, YATIRIM YAPMAZLARSA TERÖRÜN GÜÇLENEBİLECEĞİNİ BİLİYOR'
Rusya Stratejik Araştırmalar Merkezi'nden Ajdar Kurtov da şu değerlendirmede bulundu: "Suriye'nin yeniden canlandırılması, altyapı yaptırımlarına bağlı. İkinci olarak da bazı kârlı endüstrilerin oluşturulmasına… Bu nedenle şimdilik ciddi risklerden söz etme gereği yok. Evlerin, ulaşım ağlarının, ısınma ihtiyacının giderilmesinde ne kadar başarılı olunacağını söylemek için de erken. Tüm bunlar büyük ölçüde ülkedeki siyasi durumun nasıl gelişeceğine bağlı. Çin'deki siyasetçilerin, diğer ülkelerdeki ileri görüşlü siyasetçiler gibi şimdi Suriye'nin yeniden inşa edilmesi için yatırım yapmazlarsa, İslamcı radikalizmin bölgede ve özellikle ülkede güçlenebileceğini anlıyorlar. Suriye'nin düşmanlarının ekonomik imkânlarından yoksun bırakmak gerekiyor. Ekonominin canlandırılması da bu yönde bir adım."
‘SURİYE'DE SANAYİ PARKI İNŞA PLANLARI İÇİN ERKEN'
Dünya Ekonomisi Çalışmaları Merkezi'nden uzman Chen Fengying de "Savaşın sona ermesi ve silahlı muhalifler sorununun çözülmesi Suriye için en önemli sorun. İkincisi de altyapıları yeniden inşa etmek. Bana göre, şimdilik Suriye'de bir sanayi parkı inşa edilmesini düşünmek için çok erken. Suriye'nin yeniden doğmaya ihtiyacı var, evler, okullar yıkılmış durumda. Ancak altyapı ve halka gıda sağlanması gibi sorunların çözülmesinin ardından üretimin yeniden canlandırılması görüşülebilir" dedi.