Kıbrıs'ta kapsamlı çözüme ulaşılması için 12 Ocak'ta Cenevre'de düzenlenen ilk oturumla başlayan Kıbrıs Konferansı'nın yeni oturumu 10. gününde sonuca varılamadan sona erdi.
'TÜRK TARAFI ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMIŞTIR'
Daha sonra, konakladığı otelde basın toplantısı düzenleyen Bakan Çavuşoğlu, "Kıbrıs Konferansı'nın 28 Haziran'da Crans-Montana'da başlayan ikinci oturumu maalesef sonuçsuz kalmıştır" dedi.
Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Son 15 yıldır, iktidara geldiğimiz günden bu yana Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulabilmek için Annan Planı'nın maalesef Rumlar tarafından reddedilmesine rağmen her türlü katkıyı sağladık. Ayrıca Kıbrıs Türk tarafının bu süreçte yapıcı rolünü de takdirle karşıladığımızı vurgulamak isteriz. Kalıcı ve adil bir çözüm için Kıbrıs Türk tarafı müzakere masasında her zaman üzerine düşeni yapmıştır."
‘BU PARAMETRELERDE ISRAR ETMENİN ANLAMI KALMAMIŞTIR'
Kıbrıs Türk tarafında başta Akıncı olmak üzere müzakere heyeti ve daha önceki süreçte görev yapanların aynı yapıcı yaklaşım içinde olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, bu çabalara rağmen bir sonuca varılamadığını anlattı.
Çavuşoğlu, "Bu sonuç BM iyi niyet misyonu parametreleri içerisinde bir çözümün imkansızlığını ortaya koymuştur. Artık bu parametrelerde ısrar etmenin anlamı da kalmamıştır" değerlendirmesinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve hükümete konferansla ilgili ayrıntılı bilgi sunacağını aktaran Çavuşoğlu, bunun ardından gereken değerlendirmeleri yapacaklarını belirtti.
'RUMLAR AYNI TUTUMLARINI SÜRDÜRDÜLER'
Çavuşoğlu, bir gazetecinin, Rum tarafının Crans-Montana müzakereleri sürecinde kendi basınına sızdırdığı belge ve bilgilerin konferansın sonuçsuz kalmasındaki etkisine ilişkin sorusunu şöyle yanıtladı:
Çavuşoğlu, başka bir soru üzerine Rum tarafının garantiler ve adadaki Türk askeri konusunda 'sıfır asker, sıfır garanti' tutumunu sürdürdüğüne dikkati çekerek, "Dolayısıyla Türk askerinin Ada'dan çekilmesi ve Türkiye'nin garantörlüğünün sona erdirilmesi ne Kıbrıs Türk tarafı için ne de bizim için kabul edilebilir bir yaklaşım değildir. İlk günden son güne kadar da aynı tutumlarını sürdürdüler" ifadelerini kullandı.
‘BİR YAKINLAŞMA OLSAYDI BAŞBAKANLARI BURAYA DAVET EDECEKTİK'
Bakan Çavuşoğlu, Kıbrıs'ta bundan sonraki süreçte atacakları adımlarla ilgili soru üzerine konferansta bir yakınlaşma ışığı görmediklerini bildirerek, şunları kaydetti:
"Bir yakınlaşma olsaydı başbakanları buraya davet edecektik. Türkiye adına da Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım Bey gelecekti ve her zaman buraya gelmeye hazırdı ama onları buraya getirecek bir ortam oluşmadığı için de Genel Sekreter zaten açıklamasında da söylediği gibi (süreci) sonlandırdı. Dolayısıyla BM'nin iyi niyet parametreleri çerçevesinde bu müzakerelerin sona erdiğini Genel Sekreter'in kendisi de açıkladı. Bundan sonra atacağımız adımlarda hem Türkiye olarak kendi aramızda değerlendirmeler yapacağız hem de KKTC ile bugüne kadar olduğu gibi istişareler yapacağız. Hangi adımları atacağımıza o zaman birlikte karar vereceğiz."
GUTERRES: SONUÇSUZLUK ÇÖZÜME YÖNELİK BAŞKA GİRİŞİMLER OLMAYACAĞI ANLAMINA GELMEZ
Crans-Montana kentinde düzenlenen konferansın son günündeki toplantılara başkanlık eden ve ikili görüşmeler gerçekleştiren Guterres de, taraflarla resmi akşam yemeğinde bir araya geldi.
Garantör ülkeler ve Avrupa Birliği'ne (AB) minnettarlığını ifade eden Guterres, iki tarafın pozisyonlarını yakınlaştırmak için her türlü çabayı gösteren BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide başkanlığındaki BM ekibine de takdirlerini iletti.
Guterres, konferansın Ada'da 'uzun zamandır süregelen dramatik soruna' bir çözüm bulunamadan sona erdiğini söyledi.
Tarafların müzakerelere devam edip etmeyeceği yönündeki bir soru üzerine Guterres, "Bu konferans maalesef bir sonuç alınamadan sona erdi" diye konuştu.
İsviçre'deki Kıbrıs Konferansı 28 Haziran'da başlamıştı.
Kıbrıs müzakereleri Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide'nin ara buluculuğunda Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı.
Müzakereler, 'Ekonomi', 'Avrupa Birliği', 'Mülkiyet' , 'Yönetim-Güç Paylaşımı', 'Toprak' ile 'Güvenlik ve Garantiler ' olmak üzere 6 temel başlıktan oluşuyordu.
KOCYAS: KIBRIS SORUNUNU ÇÖZME HAYALİ VE PLANI HALA HAYATTA
Öte yandan sonuç vermeyen Kıbrıs Konferansı'na ilişkin Yunan tarafından da bir açıklama geldi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocyas Twitter'dan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Türkiye'nin Kıbrıs'a müdahale etme hakkını kabul etmek imkansızdı. Kıbrıs sorununu çözme hayali ve planı hâlâ 'hayatta'."
Δεν ήταν δυνατό γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα τουρκιας σε ολη τη μεγαλόνησο. Το όνειρο και σχέδιο λύσης Κυπριακού παραμενει ζωντανό
— Nikos Kotzias (@NikosKotzias) July 7, 2017