Bunun nedenini soran Şalgam, Katar Emirinin uzun vadeye dayalı stratejik bir planın bulunduğu ve bu planın Libya’da ‘İslami hükümet’ kurulmadan hayata geçirilmesinin mümkün olmadığı yanıtını aldı. Plana göre Mısır ve Tunus’taki devrimler, İslamcıların Libya’da da etkilerini arttırmalarını sağlayacak ve böylelikle Katar, Kuzey Afrika’da Şeyh Hamad bin Halife es Sani’nin başına geçeceği bir İslami Birlik kurabilecekti.
'LİBYA'NIN PETROL GELİRİNİ MISIR, TUNUS VE LİBYA ARASINDA PAYLAŞTIRACAKLARDI'
Libyalı politikacı, birçok Arap ve uluslararası koalisyonlarının kurulduğu dönemde Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife es Sani’nin ve oğlu Tamim’in Libya’nın petrol üretimini günde 5 milyon varile çıkararak, gelirleri Mısır, Tunus ve Libya arasında paylaştırmak istediklerini öğrendi. Böylelikle ekonomik bir istikrar yakalanacaktı ve İslami Birliğin lideri, birliğin ‘Asya Kaplanları’ ile rekabet edebilir durumda olduğunu açıklayacaktı.
KARADAVİ DE 'İSLAM CUMHURİYETİ'Nİ DOĞRULADI
Mısırlı din bilgini Yusuf el Karadavi, Muammer Kaddafi’nin ölümünden bir gün sonra yaptığı konuşmada ‘Demokratik İslam Cumhuriyetinin’ kuruluşunu doğruladı. Kardavi, kendisine sadık kişileri Libya, Tunus ve Mısır’ın ‘sadık devrimcileri’ olarak göstererek, üç ülke arasında özel bir birliğin oluşturulmasını açık bir şekilde istediğini ortaya koydu.
'KATAR, LİBYA'DAKİ İSYANCILARA 3 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPTI'
Kitapta ayrıca Katar Emirinin Libya’nın yönetiminde, özellikle de içişleri ve dışişleri bakanları görevlerinde yer alması gereken kişilerin adlarını verdiği ifade edildi. Şalgam, Katar Emirinin Libya hakkında konuşurken ülkeyi ‘kendi eviymiş gibi gördüğünü’ anladığını ifade etti.
Libyalı yazar, o zaman Hamad bin Halife es Sani’nin kibirli ve gururlu şekilde konuşmasından, ayrıca küstahlığından ve planının hayata geçirilmesi konusunda bu kadar emin olmasından şaşkınlığa düştüğünü yazdı.
'ABD'NİN LİBYA YATIRIMINA KATAR ENGELİ'
Amerikalı, Katarlı yetkililerin Libya’nın petrol ve güvenlik sektörlerini, ülkenin mali kaynaklarını ve ordusunu kontrol ettiğini açıkladığını ve Katar’ın katılımı olmadan Libya’da herhangi bir faaliyetin gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını söyledi. O dönemde Şalgam, siyaseti bırakmak üzere olduğunu, bu nedenle de Amerikalı işadamına herhangi bir teklifte bulunamadığını kaydetti. Amerikalıya bu açıklamaları hangi Katarlı yetkililerin yaptığını soran Şalgam, sorusuna yanıt alamadı. Libyalı yazar, Körfez’de büyük bir petrol şirketleri zincirine sahip olan Amerikalının, Doha’nın Libya ile ilgili faaliyetlerinden haberdar olması durumunda büyük engellerle karşılaşacağından ve faaliyetlerini sürdüremeyeceğinden korktuğunu öğrendiğini ifade etti.