Ortadoğu-Kafkasya Araştırma Merkezi Müdürü Stanislav Tarasov, gerilimi azaltma bölgeleriyle ilgili anlaşma imzalanmadan önce yapılan görüşmenin ciddi bir önem taşıdığının altını çizdi.
'KÜRT SORUNU ÖZEL ÖNEM TAŞIYOR'
Tarasov, "Rusya, Türkiye ve İran bu projenin ana sponsorları durumunda. Sınırları ve güvenliği hangi birliklerin sağlayacağını açık şekilde belirlemek gerekiyor. Aynı zamanda da siyasi çözüm perspektiflerini ve Kürt sorununun perspektiflerini anlamak önem taşıyor" diye konuştu.
Kürtlerin nasıl bir statüye sahip olacağının soru işaret olduğunu belirten Tarasov, Rusya, Türkiye ve İran'ın yakın işbirliği yapacağını ve yakın gelecekte yeni kararlar alınmasının beklendiğini kaydetti.
'GÖRÜŞME, KRİZİN TARAFLARI ÜZERİNDE ETKİ YARATMAZ'
Rusya Bilimler Akademisi Öğretim Üyesi Boris Dolgov'a göreyse görüşme önemli bir yere sahip.
"Bilindiği üzere, görüşmede Suriye'deki durum, Astana görüşmeleri ve Suriye'deki gerilimi azaltma bölgeleri ele alındı. Ancak özel bir formata sahip olması nedeniyle bu görüşmenin Suriye krizindeki taraflar üzerinde etki yaratacağını sanmıyorum" diyen Dolgov, bir cumhurbaşkanı ve bir savunma bakanı arasında çok fazla görüşme yapılmadığını, ancak Suriye'deki durumun bu tür görüşmeleri gerekli kıldığını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yu dün Tarabya Köşkü'nde kabul etmişti.