Petrol kongresine bakanlar, enerji şirketlerinin CEO'ları, uluslararası kuruluşların başkanları ve küresel enerji uzmanları katılacak. Konuşmacılar arasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak da bulunuyor.
İstanbul'daki 22. Dünya Petrol Kongresi'nin teması; 'Enerji Geleceğimize Köprüler'
Kongrede sektörün geleceği, enerji verimliliği, çevre, altyapı ve yatırım imkânları rekabet gibi konular ele alınacak. Ev sahibi ülke olan Türkiye'nin petrol ve gaz sektöründeki gelişimi de gündemdeki başlıklardan biri olacak.
Dünya Petrol Konseyi Türkiye Direktörü Aslı Bingöl, İstanbul'daki organizasyona ilişkin detayları ve kongrenin amacını RS FM'de yayınlanan 'Ekonomi Raporu' programında anlattı. Bingöl, petrol ve doğalgaz endüstrisindeki şirketler ve karar vericileri bir araya getiren kongrenin hem tüketici hem üretici ülkeler için çok önemli olduğunu belirtti. Aslı Bingöl, petrol endüstrisinin fiyatlar ve bazı politik sorunlar nedeniyle zor zamanlar yaşadığını anımsatırken, kongrenin bu sorunların nasıl aşılacağının da tartışılacağı bir platform olacağını söyledi.
'ÇEVRE DUYARLILIĞINI ANLATMAK İÇİN İYİ BİR PLATFORM'
Aslı Bingöl, İstanbul'daki 22. Dünya Petrol Kongresi'nde enerji sektörünün hem teknik hem de yönetim başlıklarının ele alınacağını belirtti. Kongrede 5 gün boyunca yaklaşık 100 oturum yapılacağını, enerji geleceğinden, çevreye kadar bütün başlıkların ele alınacağını kaydeden Bingöl, "Petrol ve doğalgaz endüstrisi kapsamında konuşulmayan ayan neredeyse hiçbir şey kalmayacak" dedi.
Aslı Bingöl, özellikle petrol ve doğalgaz üreticileri için çevre konusunun çok önemli olduğuna vurgu yaptı: "Çünkü şirketlere karşı çok fazla ön yargı var. Kongreye katılan şirketler, çevre duyarlılığı konusundaki projelerini anlatacak. Onlar için de neler yaptıklarını anlatabilmeleri açısından iyi bir fırsat olacak."
Petrol ve doğalgaz endüstrisinin 'olimpiyatları' olarak adlandırılan organizasyonun bu yılki teması 'Enerji Geleceğimize Köprüler' olarak belirlendi. Dünya Petrol Konseyi Türkiye Direktörü Aslı Bingöl, temanın seçiminde Türkiye'nin konumunun belirleyici olduğunu söyledi.
Bingöl, Türkiye'nin üreticiler ve tüketiciler arasında bir 'köprü' vazifesi gördüğüne vurgu yaptı: "Üretici ülkeler hemen yanı başımızda; Hazar ülkeleri, Rusya, Ortaasya, Ortadoğu ülkeleri. Avrupa ise çok büyük tüketicilerden biri. Biz ortada bir köprüyüz aslında. Bunun için de temada 'köprü' kelimesinin yer alması istendi. Türkiye'nin pozisyonunu belirten bir tema seçmek önemliydi. Ama tabii bizim amacımız köprü olmak değil, artık bir enerji merkezi haline gelebilmek."
'TÜRKİYE, YATIRIM YAPMAYA DEĞER BİR ÜLKE'
Dünya Petrol Konseyi Türkiye Direktörü Aslı Bingöl'e göre kongrenin en önemli kazanımlarından biri de Türkiye'nin 'yatırım yapmaya değer' bir ülke olduğunu göstermek: "Türkiye yatırım yapmaya değer, genç nüfusu olan, yetenekli-iyi iş gücüne sahip, ekonomisi büyüyen bir ülke. Amacımız konuklarımıza, Türkiye'nin yatırım yapılabilir alt yapıya sahip bir ülke olduğunu gösterebilmek."
'KONGRE, İŞ İLİŞKİLERİNİN GELİŞİMİ VE YENİ YATIRIMLAR İÇİN DE ÖNEMLİ'
Aslı Bingöl, 22. Dünya Petrol Kongresi'nin iş birlikleri ve iş olanaklarının doğması için de fırsat tanıyan bir organizasyon: "Kongre, petrol ve doğalgaz endüstrisinden hem üreticiler hem de onlara hizmet sağlayan şirketlerin üst düzey yöneticilerin katılacağı bir platform olacak. Yani iş ilişkilerinin geliştirilebileceği bir ortam var. İş fikrinizi, projenizi bütün paydaşlarınıza anlatmak için büyük bir fırsat."