Alman basınında yer alan iddiaları Sputnik'e değerlendiren Eski Avrupa Birliği (AB) Bakanı Egemen Bağış, Almanya'nın bu iddialarının farklı ülkelerin birbirine yönelik ilk suçlaması olmadığını ifade ederek "Daha önce de Berlin, Barack Obama yönetiminin Alman yetkililerin telefonlarını dinlediğini iddia etmişti. G-20 Zirvesi'nde ise İngiltere'nin bütün katılımcı ülkeleri dinlediği iddiaları da gündeme gelmişti" dedi.
Söz konusu suçlamaların NATO üyeleri arasındaki ‘güven bunalımının sonucu' olduğuna işaret eden Bağış "Daha önce Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı esnasında da Türkiye gizli dinlemeler ve montajlamalar ile sarsılmıştı. NATO ülkelerinden herhangi biri zor bir durumda kaldığında diğerleri yardıma koşmalı. Ancak maalesef böyle bir tablo yok. Tam tersine NATO ülkelerinin birbirini suçlamasına yol açan bir güven bunalımı söz konusu" diye konuştu.
‘ALMANYA PKK,FETÖ ÜYELERİNİN SIĞINAĞI HALİNE GELDİ'
Türkiye-Almanya ilişkilerinin önemine değinen Bağış "Türkiye'nin yurt dışındaki en büyük diasporası Almanya'da. 4 milyon civarında vatandaş ve soydaşımız orada yaşıyor. Almanya da Türkiye için önemli. Çünkü Türkiye'ye en çok turist Almanya'dan geliyor. Ticaret hacmi de göz önünde bulundurulduğunda iki ülkenin ticari ilişkileri büyük önem arz ediyor" ifadelerini kullandı.
Türkiye ve Almanya'nın derin ve stratejik müttefikliği bir süredir ağır bir imtihandan geçtiğini ifade eden eski AB Bakanı "Şimdiye kadar tek bir PKK, DHKP-C veya FETÖ mensubu Almanya tarafından Türkiye'ye iade edilmiş değil. Türkiye'nin bekasını hedef alan bu örgütler Almanya'yı bir sığınma merkezi olarak görüyor. Bu durumun değişmesi şart" diye ekledi.