‘SUÇLULAR CEZALANDIRILMALI'
"Hiç kimse günümüzde böyle bir şey olabileceğini tasavvur edemiyordu" diyen Gül "Yetkililer elbette ki tedbirler almak zorunda kaldı. Suçlular cezalandırılmalı, bu nedenle de hükümet bu olayda yer alanları belirlemeye çalışıyor. Bunu yapmak da tabii ki kolay değil" sözleriyle devam etti.
‘MASUM İNSANLARIN ZORLUKLAR YAŞAMASI BENİ ÜZÜYOR'
Boyko, Gül'e Rusya'da yaşayan Türk ailelerle konuştuğunu, bu ailelerden birindeki 5 yaşındaki bir çocuğun pasaportuna, ebeveynlerinden şüphelenildiği gerekçesiyle el koyulduğu ve konsolosluk hizmeti verilmediğini söyleyerek, "Ebeveynlerin yaptıklarının cezasını çocuklara ödetmek sizce doğru mu?" sorusunu yöneltti.
Gül, "Bu durumun elbette en yakın zamanda düzeltilmesi gerekiyor. Adil olmayan tüm uygulamalar ortadan kalkmalı. Masum insanların bu gibi sorunlarla karşılaşmasını onaylamıyorum, bu doğru değil. Kitle halinde bir cezalandırma olamaz. Ancak olanlar ülkemiz için büyük bir şok oldu, bunu anlayın ve bunu atlatmamız gerekiyor. Muhakkak acilen bir adım atılmalı, zira masum insanlar zorluklar yaşıyor. Bunun farkındayım ve bu beni çok üzüyor. Bunu savunmuyorum" cevabını verdi.
Boyko'nun kovuşturma sırasında takip etmesi gereken herhangi bir hukuki standart olup olmadığını ve suçlamalar için bir kişinin darbe olayında yer alıp almadığına dair kanıtın gerekip gerekmediğini sorması üzerine de Gül "Suça dair kanıtlar için standartlar geliştiriliyor. Bazı gizli ve yasadışı iletişim sistemleri gibi" ifadelerini kullandı.
‘DARBECİLER DEMOKRATİK HAKLARI ÇIKARLARI İÇİN KULLANDI'
Boyko'nun "Tüm bu olanlar önlenebilir miydi?" sorusunu yöneltmesi üzerine de Gül, "Konu sadece demokratik standartlar değil, birçok konu var. Tüm standartları yükseltmek bazı problemlerin önlenmesine yardımcı olur. Ancak devlete, orduya karşı böyle bir girişimde bulunan bu grup, bazı demokratik hakları kendi çıkarları için kullandı. Gizli bir şekilde organize oluyorlar. Standartlar daha yüksek olsaydı belki bunların olmasına izin verilmezdi. Yani kesinlikle birçok sorun var" dedi.
Gül, Boyko'nun "Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye'nin Batı yanlısı bir yönü izlemesi ve seküler bir devlet olmasını istiyordu. Sizce Türkiye 15-20 yıl sonra Batı yanlısı olmaya devam edecek mi, ülke nasıl bir yöne gidiyor?" sorusuna da "Türkiye çok yönlü olmalı. Türkiye hem Avrupa hem Avrasya hem Ortadoğu ülkesi. Burada önemli olan demokratik standartlar, insan hakları, hukukun üstünlüğü, serbest piyasa ekonomisi gibi evrensel değerler. Tüm bu değerler Türkiye'yi daha güçlü yapacak, bunlar Türkiye'yi geçmişte daha iyi kıldı. Türkiye'nin yönü bu" cevabını verdi.
‘TÜRKİYE, RUSYA İLE YAKINLAŞIYOR DİYE AVRUPA'DAN UZAKLAŞMAKLA SUÇLANMAMALI'
Gül, "Türkiye; Rusya, Arap ülkeleri ve Müslüman dünyası ile ilişkilerini geliştiriyor diye, Avrupa'dan uzaklaşmakla suçlanmamalı. Bunlar doğru değil. Elbette Avrupa'yla da, Rusya'yla da, Müslüman dünyası ile de iyi ilişkileri olacak. Bunlar birbirine zıt şeyler değil" ifadelerini de kullandı.
Boyko'nun, Suudi Arabistan'ın Katar'ı terör örgütlerini desteklemekle suçladığı iddialarına katılıp katılmadığını sorması üzerine de Gül "Artık cumhurbaşkanı değilim ve politika ile uğraşmıyorum, bu nedenle tüm detayları bilmiyorum. Ancak Suudi Arabistan, Katar ve Basra Körfezi'ndeki diğer ülkelerin dostumuz olduğunu söyleyebilirim. Tüm bu ülkelerle, liderleriyle dostane ilişkileri destekliyoruz ve taraf olmak istemiyoruz" açıklamasını yaptı.