‘AB'NİN TEMEL DEĞERLERİ AVRUPALILAR TARAFINDAN AŞINDIRILDI'
Araştırma sonuçlarını Sputnik'e değerlendiren Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, AB'nin oluşmasının arka planındaki var olan temel değerlerin çok büyük oranda yine Avrupalılar tarafından aşındırıldığını söyledi. Bağlı, şöyle konuştu:
"Yani AB'nin oluşmasına giden süreçte hümanizmanın, Batı felsefesinin ve yeni siyasal yapılanmaların, insan hak ve özgürlüklerin oluşturmuş olduğu bir düşüncenin, bir felsefenin, bir idealin alt yapısını oluşturduğu bir yapıydı. Lakin günümüz açısından Avrupa'da aynı değerlerin aynı güçte bir taraftar bulduğunu söylemek pek mümkün değil, hem akademik çevrelerde hem siyasi çevrelerde, hem de toplumsal alanda. Yani bu ciddi bir kırılmayı beraberinde getirdi. Dolayısıyla bu mevcut var olan ideallerin, ideolojilerin ve siyasal reflekslerin üzerine inşa edilirse buna daha doğrusu adapte edilerek yoluna devam edilirse bu mümkün. AB'nin birlikteliği mümkün ve başka ülkelerin ayrılmaması mümkün olur."
"Ama yeni duruma adapte olma konusunda da herhangi bir emareye rastlamak mümkün değil bana göre AB'de" diyen Prof. Dr. Bağlı, bunun nedenini de ‘çifte standartlar' olarak açıkladı. Prof. Dr. Mazhar Bağlı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Son derece çifte standartlı yaklaşımlar söz konusu. En başta Türkiye örneği bunun en görülebilir pratik sonuçlarından birisidir. Malum Türkiye'den AB, 60 yıla yakındır demokrasi standardı ile ilgili bir seviye yakalamasını istiyor. Buna kimsenin bir itirazı olmadı. Türkiye kamuoyunun hem siyasal yapılanmaların aktörleri hem devlet kurumları hem de toplumun kahir ekseriyeti bunu benimsedi, bunun böyle olması gerektiği konusunda da hem fikir şeklinde bir ortaklık düşüncesine inandı ve kabul etti.
‘15 TEMMUZ'DA DEMOKRASİ VE MİLLETİN YANINDA YER ALMADILAR'
Fakat baktılar ki 15 Temmuz darbe girişimi gerçekleşti, Gülen casus çetesi Türkiye demokrasisine suikast düzenledi, demokrasiyi bombaladı, demokrasiyi katletti. AB'nin tamamı tek tek aktörleri de dahil olmak üzere ama külliyen AB fikriyatı bu çetenin, bu darbecilerin, bu eşkıyaların, bu terör gruplarının yanında yer aldı. Demokrasinin yanında ve milletin yanında yer almadı. Bu bence çok önemli bir kırılma. Başka yerlerde de aynı durum söz konusu. Mısır'da da, Suriye'de de, Irak'ta da başka yerlerde de aynı şey söz konusudur. Bütün pek çok yerde bu örnekleri çoğaltmak mümkündür."
Prof. Dr. Mazhar Bağlı, bu çifte standartları yapılanmaların bir birlikteliği oluşturmasının mümkün olmadığını vurgulayarak, "Bendenizin de çok uzun olmayan gelecekteki kanaati Avrupa Birliği'nin yavaş yavaş dağılacağı noktasındadır. Son iki aktör kalabilir. Almanya ve Fransa bu konuda çok direnebilirler. Ama çok uzun süre de direnebilecekleri kanaatinde değilim" diye konuştu. Prof. Dr. Bağlı, araştırma sonuçlarının Avrupalıların çoğunun da bu şekilde düşündüğünü ortaya koyduğunu ifade etti.