Mimar Sinan’ın ustalık döneminde inşa ettiği Şemsi Paşa Camii’nin korunması gereken eserlerden biri olduğunun vurgulandığı açıklamada, "Yap-boz projelerle yok edilen tarihi meydan, deniz doldurularak geri getirilemez. Üsküdar Meydanı'nı yeniden düzenleme adı altında deniz doldurularak alan kazanma projesi kapsamında denize kazık çakılırken oluşan titreşimler nedeniyle Şemsi Paşa Külliyesinde ciddi hasar oluştu" denildi.
Üsküdar Meydanı'nda denize çakılan kazıklar nedeniyle Şemsipaşa Cami duvarlarında ve önündeki alanda derin çatlaklar var. pic.twitter.com/0gcL7KfQ4I
— Rıfat Doğan (@RifatDogann) June 21, 2017
'İŞ DURDURULSA BİLE İLERİDE CAMİYE ZARAR VEREBİLİR'
Üsküdar Meydanı ve sahil düzenlemesi hakkında 6 ay önce basın açıklaması yaptıklarını ve konuyla ilgili uyarılarda bulunduklarını belirten Mimarlar Odası yaptığı açıklamada, "Bu açıklamadan altı ay kadar sonra, binlerce yıllık tarihe sahip bir alanda korumayı gözeten her hangi bir plan yapılmadan, planlamayı sadece şantiye planlama olarak gören, imarı yap-boz oyununa çeviren anlayışla çarçabuk ihalesi yapılarak kazık çakma işine başlanmış ve Sinan’ın en güzide eserlerinden birisi olarak kabul edilen 437 yıllık Şemsi Paşa Camii hasar görmüştür. Cami duvarlarında hasara neden olan titreşim ve zemin hareketleri, açıktır ki iş durdurulsa bile ileride camiye zarar vermeye devam edebilecektir" ifadelerine yer verdi.
Şahaser Şemsi Paşa Camii'nin bir kıyı camii olduğunu unutmayın, etrafına kazıklar çakarak denizle irtibatını kesmeyin pic.twitter.com/OH1Z5dA2EA
— Selman Gemuhluoğlu (@SGemuhluoglu) April 13, 2017
‘SORUMLULAR HAKKINDA DERHAL GEREKLİ İŞLEMLER BAŞLATILMALI’
Açıklamaya şöyle devam edildi: “Kazık çakma işinin Şemsi Paşa Külliyesi önünde olduğu gibi bütün Üsküdar sahilinde ve tüm tarihi İstanbul’da derhal durdurulmasını, bu türden bütün projelerin yeniden gözden geçirilmesini ve plansız programsız olarak işe kalkışarak Şemsi Paşa Külliyesine zarar veren sorumlular hakkında gerekli işlemlerin derhal başlatılmasını talep ediyoruz.”