Etnik yapının son 50 yılda çok değiştiği Irak Kürt bölgesinde yaşayan halkın görüşünün dikkate alınması gerektiğini belirten Mahmud, son yıllarda refah düzeyi artan vatandaşların bağımsızlığa ilişkin talep ve beklentisinin de arttığını vurguladı.
Sputnik’e konuşan Mahmud, “Kürdistan’a girmek istemeyen bölgelerin Kürdistan’a dahil edilmesi söz konusu değil. Son sözü yerel sakinlerin söyleyeceğine dair anlaşma var. Örneğin Sincar’da (Şengal) şimdi insanlar Kürdistan’a karşı çıkıyor, onları kimse zorla Kürdistan’a dahil etmeyecek. Aynısı, referanduma karşı olan diğer bölgeler için de geçerli” ifadelerini kullandı.
'REFERANDUM DEMOKRATİK TEMELDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK'
Referandumu demokratik ve uygar temelde gerçekleştirmek istediklerini dile getiren Barzani’nin danışmanı, IKBY’nin mevcut durumu kendi lehine çevirmek istediğini iddia eden medyanın gerçek durumu çarpıttığını belirterek bu konuda şu değerlendirmede bulundu: “Referandumun, hiçbir siyasal mücadele olmadan yasal ve özgür temelde geçeceğinden emin olmak için toplumsal kurumları referandumda gözlemcilik yapmaya çağırıyoruz."
'ERBİL, SADECE KÜRTLER İÇİN DEĞİL IRAKLILAR İÇİN DE KURTULUŞ YERİ OLDU'
IKBY'de son yıllardaki gelişmeleri anlatan Mahmud, "Kürdistan, 2003’ten bu yana birçok şey başardı. Elbette, ablukaya alındığımız ve devlet bütçesinde bize düşen payın kriz çıkarmak için kesildiği 2014’ten sonra büyüme yavaşladı. Ardından terörle savaş başladı. Erbil, saldırılar karşısında ayakta kalmayı başardı ve sadece Kürtler için değil birçok Iraklı için kurtuluş yeri oldu. Kürdistan’ın refahı günden güne büyüyor. Hükümetimiz, yoksulluk seviyesini yüzde 50’den yüzde 5’e düşürmeyi başardı. Daha önce tek bir üniversitemiz vardı, şimdi sayıları 20’yi geçiyor. Erbil gelişti ve Iraklıların gurur kaynağı oldu. Kürt halkı bağımsızlık, konfederasyon veya federasyon olsun istediğini özgürce seçmeyi hak etti" şeklinde konuştu.
'İYİ İLİŞKİLER KORUNMALI'
IKBY'nin bağımsızlığı kazandıktan sonra bile Bağdat’ın stratejik müttefiki olarak kalacağının herkesin anlaması gerektiğini söyleyen Mahmud, “Iraklılar ve Kürtler arasında yüz yıllardır gelişen ilişkilerini koparamayız. İyi ilişkileri koruyup birbirimizle gurur duyabiliriz” dedi.