Başbakan Binali Yıldırım'ı ağırlayan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, iade edilmeyen 8 darbeci askerle ilgili olarak "Katılsak da katılmasak da yargı kararlarına saygı duymak zorundayız" dedi. Yıldırım ise "Biz, ülkemize karşı açık darbe yapan kişilerin iadesini arzu ederiz, isteriz. Türkiye hakikaten zor günler geçirdi. Hukukun verdiği karara saygılıyız ama istiyoruz ki darbeciler, Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilere darbe vurmasın" ifadelerini kullandı.
Yıldırım'ın açıklamalarından öne çıkan diğer satırbaşları ise şöyle:
- Darbe sonrası yaşananlar ve daha sonra da Türkiye'de anayasa değişikliğine yönelik süreç içerisinde Avrupa Birliği maalesef olumsuz bir tutum içerisine girdi. Bunların, ilişkilerimizin olumlu yönde gelişmesi için hiçbir katkısı yok. Artık bütün bunlar geride kaldı. Avrupa Birliği ile Türkiye yeni bir vizyonla, yeni bir başlangıç yapmak istiyor.
- Mülteci göçü anlaşmasında ana karadan adalara geçişi önemli ölçüde kontrol altına aldık. Önemli başarı sağladık. Temennimiz anlaşmanın geri kalan kısımlarının da uygulamaya konması. AB'nin geçen yıl Türkiye'ye söz verdiği vize serbestisinin hayata geçmesi için şartlar müsaittir. AB ile ilişkilerde yeni boyut için buna öncelik verilerek işe başlanabilir.
- Kıbrıs konusunun Türkiye için de Yunanistan için de çözülmesi gereken bir mesele olduğunu biliyoruz. Çözümün adil olması lazım, adil yönetişimi sağlaması lazım. Ada'da yaşayan Türk toplumunun, Rum toplumunun gelecekteki güvenliğini de teminat altına alacak bir çözüm getirilmesi lazım. Geçmişten kaynaklanan garantör konumumuzla, Yunanistan ve Türkiye, Kıbrıs müzakerelerinin çözümünün başarıya ulaşması için gerekli her türlü katkıyı vermeye karar verdik.
- Ege'de ihlalleri Yunanistan'la karşılıklı olarak asgari düzeye indirmeyi ve bunu tırmandırmamayı amaçlıyoruz.
#Greece continues to support #Turkey's #European perspective says @atsipras after mtg @BA_Yildirim pic.twitter.com/enZ1UsTU8H
— Nektaria Stamouli (@nstamouli) June 19, 2017
- Çipras'ın açıklamasından dikkat çeken bölümlerse şöyle:
- Yargı tamamen bağımsızdır. Bu karara katılsak da katılmasak da saygı duyuyoruz. Onların siyasi iltica başvuruları var. Bu da Yunan adaletine bağlı bir konu. Ancak siyasi tutum olarak biz Türkiye'de yaşanan darbe girişimini kınadığımızı belirttik. Türkiye'de demokrasiye yönelik yapılan bu hareketin ve darbecilerin hoş karşılanmadığını belirttik.
- Yunanistan, Türkiye'nin AB yönelimini sabit bir şekilde desteklemektedir. Avrupa konusunda Türkiye'nin çok yakın bir müttefiki olacağımızı vurguladık. Türkiye ile vizelerin kaldırılması konusunda da destek vereceğimizi vurguladık. Bu konuda daha önce söz vermiştik.
- Bunun BM kararları ve AB kazanımları çerçevesinde birleşmiş bir Kıbrıs'a yönelik olması gerektiğini ifade ettim. Tüm Kıbrıs halklarının güvenliğine yönelik bir çözüm bulunması gerektiğini ve üçüncü güçlerin müdahalesi olmadan gerçekleşmesi gerektiğini ifade ettim.