İsveç’te 2010 yılında iki kadının cinsel saldırı şikayeti üzerine hakkında soruşturma açılan ve tutuklama kararı çıkarılan Wikileaks kurucusu Assange suçlamaları reddederek, olanların karşılıklı rıza ile gerçekleştiğini savunuyor.
Assange tutuklanma kararı çıkarılmasının ardından, 2012 yılında Wikileaks’teki görevi nedeniyle İsveç’in kendisini ABD’ye vereceği endişesiyle Ekvador’dan sığınma talebinde bulundu. Ekvador’un Londra Büyükelçiliği, 19 Haziran’da talebi kabul ederek, Assange’ın İngiltere’nin Knightsbridge bölgesindeki büyükelçilik binasında kendisi için tahsis edilen odada süresiz olarak kalmasına izin verdi.
SADECE BALKONA ÇIKABİLDİ
İsveç savcılığı da Assange hakkındaki davayı bu yıl 19 Haziran’da kapattı. Ancak Londra polisi, bulunduğu binayı terk etmesi halinde Assange’ı tutuklayacağını duyurdu. Sığınma hakkı aldığı günden beri büyükelçilik binasında yaşayan Assange, zaman zaman konuşma yaptığı balkon dışında hiç dışarıya çıkmadı. Assange, bu süre zarfında Wikileaks’te yeni belgeler yayınlamaya ve destekçileriyle iletişim kurmayı kesmedi.