Çavuşoğlu, Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki krize ilişkin, "Bizim Körfez ülkeleri arasında ayrım yapmamız söz konusu değil. Bu bizim çıkarımıza da olmaz." dedi.
‘DAVET ÜZERİNE SUUDİ ARABİSTAN'A GİDECEĞİM'
Dün Katar'ı ziyaret ettiğini, Kuveyt'ten sonra da aldığı davet üzerine Mekke'ye, Suudi Arabistan'a gideceğini belirten Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:
- Amacımız belli. Körfez'de yaşanan bu krizden dolayı çok büyük üzüntü duyduğumu söylemek isterim. Ama esas olan bu sorunun çözümüne katkı sağlayabilmektir.
- Suudi Arabistan gerçekten Körfez Bölgesinin büyük abisidir, en önemli ülkedir. Bölgenin istikrarı barışı ve güvenliği için rolü çok önemlidir.
- Biz de Suudi Arabistan'la ve tüm Körfez ülkeleriyle olan ilişkilerimize çok önem veriyoruz.
- Bölgenin istikrarı, güvenliği bizim için kendi güvenliğimiz ve istikrarımız için önemlidir. Bu bir slogan değil, gerçektir.
Katar'a üs kurulması konusundaki ikili anlaşmanın 2014 yılında, henüz bu kriz yokken imzalandığına ve bu çerçeve anlaşmasının TBMM'de onaylandığına dikkati çeken Çavuşoğlu, uygulama anlaşmasının ise 2016'da imzalandığını hatırlattı.
Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın o süreçte Suudi Arabistan Kralı Selman'a da ülkesinde benzer bir üs kurulabileceği önerisinde bulunduğunu da söyledi.
‘İKİ TARAFI DA DİNLİYORUZ'
Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
- Bizim burada taraf tutmamız söz konusu değildir.
- Devletler arasında sorunlar olabilir ama insanların ne suçu var? İlaç ve gıda gibi veya insanların sınır dışı edilmesi gibi alınan kararları sadece Türkiye olarak biz değil, Müslüman dünyası ve Müslüman dünyası dışındaki ülkelerin hepsi yanlış bulmuştur. Bunu halkların tepkisinde de görüyoruz.
- Bugüne kadar İran'ın bu bölgede yaptıklarına karşı Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar kadar güçlü duran ülke olmadı. Üçümüz beraber her zaman İran'ın yaptıklarına karşı açık ve net tutum sergiledik.
- Şimdi biz Müslüman Kardeşler'i ve Hamas'ı terör örgütü olarak görmüyoruz. Silahlı terör eylemine giren hiç kimseyi de desteklemeyiz ve karşısında oluruz.
'ALINAN KARARLAR KATAR'I İRAN'A DOĞRU İTTİ'
Irak'taki Şii grupların elindeki 26 Katar vatandaşının kurtarılmasında İran'ın da rolü olduğunu ancak bunun insani bir durumla ilgili olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, bazı Körfez ülkeleri ile açık bir şekilde Mısır'ın bölgesel konulardaki bazı toplantılarda Rusya ve İran'ın tutumunu desteklediğine dikkati çekti. Çavuşoğlu, alınan kararların 'Katar'ı İran'a doğru ittiğine' işaret etti.