Strasbourg mahkemesi, işten çıkarılmalarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğu gerekçesiyle kendisine başvuran binlerce devlet memuruna bu yıl ocak ayında OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nu adres gösterdi.
'KARAR UTANÇ VERİCİ'
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, Twitter hesabında AİHM'in kararına şu ifadelerle tepki gösterdi: "AİHM'in ihraçlarla ilgili verdiği karar utanç verici. Komisyonun yetersizliğine ilişkin iddiaların hiç birine bile cevap vermemiş."
AİHM'in ihraçlarla ilgili verdiği karar utanç verici. Komisyonun yetersizliğine ilişkin iddiaların hiç birine bile cevap vermemiş. https://t.co/YeaX0ooVkI
— Kerem ALTIPARMAK (@KeremALTIPARMAK) June 12, 2017
'BU KARARDAN SONRA HÜKÜMET 100 BİN KİŞİYİ İHRAÇ EDEBİLİR'
Altıparmak, bu kararın ardından hükümetin tüm dernekleri kapatabileceğini belirterek, "AİHM kararından sonra hükümet 100 bin kişi daha ihraç edip, tüm dernekleri kapatabilir. Nasıl olsa denetleyen merci yok. Teşekkürler AİHM!" ifadelerini kullandı.
AİHM kararından sonra hükümet 100 bin kişi daha ihraç edip, tüm dernekleri kapatabilir. Nasıl olsa denetleyen merci yok. Teşekkürler AİHM!
— Kerem ALTIPARMAK (@KeremALTIPARMAK) June 12, 2017
'KOMİSYONUN KARARLARI YARGI KONTROLÜNDE OLACAK'
AİHM, 25 Temmuz 2016'da olağanüstü hal tedbirleri kapsamında açığa alınan ve 1 Eylül 2016'da, 672 sayılı KHK ile görevinden uzaklaştırılan Erzurum'daki 1071 Malazgirt İlköğretim Okulu öğretmeni Gökhan Köksal'ın başvurusunun reddiyle ilgili gerekçeli kararını açıkladı.
Mahkemenin gerekçeli kararında, Başbakan Binali Yıldırım tarafından en geç 23 Temmuz'da konuyla ilgili itirazların OHAL Komisyonu'na kabulüne başlanacağı bilgisinin verildiği vurgulandı.
OHAL Komisyonu'nun işleyişi ve amaçlarının detaylandırıldığı gerekçeli kararda, Köksal'a ve benzer başvuru sahiplerine adres olarak gösterilen OHAL Komisyonu hukuki bir organ olmasa da bu organın vereceği kararların yargı kontrolünde olacağı vurgulandı.
Gerekçeli kararda, bir iç hukuk yolu olarak tanımlanan OHAL Komisyonu'nun, başvuruları değerlendireceği ve verilen kararların AİHM kontrolünde olacağı, 'iç hukuk yollarının tüketilmesi durumunda AİHM'e başvuruların yapılabileceği' ifade edildi.
Mahkeme, OHAL Komisyonu'nca alınacak kararların idari mahkemelere taşınabilmesi ve bu kararların bireysel başvuru şeklinde Anayasa Mahkemesi'ne götürülebilecek olmasını hukuki bir güvence olarak yorumladı.
Köksal, 1 Eylül 2016'da çıkarılan KHK ile işine son verilmesinin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) özel yaşama saygı, adil yargılanma, ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, etkin başvuru ve ayrımcılığın yasaklanmasıyla ilgili maddelerine aykırı olduğu iddiasıyla AİHM'e başvurmuştu.