Krizin çözümü için Körfez İşbirliği Konseyi üyelerinin birlikte çaba sarf etmesinin hayati önem taşıdığını kaydeden Merkel, “Suriye’de, Libya’da veya Irak’ta gördüğümüz gibi, belli aktörler görüşmelerin dışında kaldığı takdirde krizlerin siyasi çözümüne ulaşması mümkün olmuyor. Bu Katar’ı da, Türkiye’yi de, İran’ı da kapsıyor” şeklinde konuştu.
Almanya’nın arabulucu rolü üstlenmeyi planlamadığını belirten Merkel, “Ancak çıkarlarımız açısından, bölgedeki dengelerin korunmasına özen göstereceğiz” dedi.
KATAR DIŞİŞLERİ BAKANI EL SANİ, GABRIEL İLE GÖRÜŞTÜ
Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman el Sani ise, krizin patlak vermesinin ardından yaptığı ilk yurtdışı seyahati kapsamında Almanya’ya geldi. Aşağı Saksonya eyaletindeki Wolfenbüttel kentinde Alman mevkidaşı Sigmar Gabriel ile görüşen Katarlı bakan, ülkesinin krizin çözümü için diplomasinin en iyi yol olduğuna inandığını kaydetti.
Gabriel de gerilimin tırmanmaması yönünde uyarıda bulundu ve tarafların diplomatik çözüme yönelmeleri gerektiğini belirtti.
GABRIEL: BU İHTİLAFIN SAVAŞA DÖNÜŞME TEHLİKESİ VAR
Öte yandan Gabriel, Allgemeine Sonntagzeitung gazetesine verdiği demeçte “Bu ihtilafın savaşa dönme tehlikesi var” dedi; durumu Körfez’deki müttefik ve komşu ülkelerin ilişkilerinde dramatic sertlik olarak niteledi.
Bu endişelerini Suudi Arabistan, Katar, Türkiye, İran ve Kuveyt dışişleri bakanları ile yaptığı görüşmelerde dile getirdiğini kaydeden Gabriel, “Görüşmelerimden sonra durumun ne kadar ciddi olduğunu biliyorum, ama ilerleme sağlamak için iyi şanslar olduğunu da düşünüyorum” dedi.