ABD'de 16 Kasım 2016'daki başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi Donald Trump'a kaybeden Demokrat Hillary Clinton'la ilgili, bu yenilgisinden sonra bir ilk olma özelliği taşıyan bir soruşturma açıldı.
ABD Senatosu Yargı Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Senatör Chuck Grassley, 'Clinton Vakfı'nın bağışçılarından ve Clinton ailesinin yakın arkadaşlarından olan Muhammed Yunus'a açılan yolsuzluk soruşturmasını engellemeye çalışmak' suçlamasıyla soruşturma başlattı.
Daily Caller sitesinin haberine göre Grassley, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'a da konuyla ilgili bir mektup yazarak Yunus'un başında olduğu Greeman Bankası'nın Bengladeş hükümeti tarafından yolsuzluk iddialarıyla soruşturulmak istendiğini ancak Clinton'un nüfuzunu kullanarak buna engel olduğunu savundu.
Site, Grassley'in mektupta geçen ifadelerine de yer verdi: "Dışişleri Bakanı'nın, ABD'nin dış politikadaki çıkarları için değil de yalnızca kişisel ya da parasal gayelerle, bağımsız bir ülkenin iç işlerine nüfuzunu kullanarak müdahele etmesi kabul edilebilir bir şey değildir.”
AP de Clinton'ın dışişleri bakanı olduğu dönemde Yunus'la üç telefon görüşmesi yaptığını yazmıştı.
'YUNUS'UN GÜÇLÜ DOSTLARI VAR, CLINTON'I KASTETTİKLERİNİ HEPİMİZ BİLİYORDUK'
Daha önce de Clinton'ın, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid ve oğlu Sacib Wazed üzerinde baskı kurmak üzere ülkeye üst düzey diplomatlar göndermiş olduğuna dair haberler çıkmıştı.
Clinton'ın, kendisini ABD'de yaşadığı 17 yıl boyunca karışmış olabileceği yolsuzlukları ortaya çıkarmak üzere vergi mükelleflerine gitmekle tehdit ettiğini söyleyen Wazed şöyle devam etmişti: "Beni Amerikan Milli Gelirler Dairesi (IRS) tarafından denetlenmekle tehdit ettiler. Aynı şeyli söyleyip duruyorlardı: ‘Yunus'un güçlü dostları var' (…) Clinton'ı kastettiklerini hepimiz biliyorduk."
'FAKİRLERİN BANKASI' GRAMEEN
Grameen Bankası, 1983 yılında Nobel Barış Ödüllü profesör Muhammed Yunus tarafından, kırsal kesimde yaşayan yoksullara 'mikro-kredi' vermek üzere kurulmuş, ancak daha sonra bankanın adı yolsuzluk iddialarına karışmıştı.
İddiaların ardından Bengladeş hükümeti, 2011'de Yunus'u görevden ayrılmaya zorlamıştı.