TBMM Genel Kurulu'nda zeytinlikleri üretim tesislerine açan hükümleri de içeren tasarının görüşmeleri dün başladı. CHP, HDP ve MHP'nin karşı çıktığı tasarı kamuoyunda da büyük tepkiye neden oldu. Bunun üzerine hükümet bugün TBMM'de sektör temsilcileri ile bir araya geldi. Toplantıda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, bakanlık bürokratları ve AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, sektör temsilcilerinin taleplerini dinledi.
Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi İcra Direktörü Mustafa Tan; görüşmelerine başlanan tasarıdan zeytincilikle ilgili tüm maddelerin çıkartılarak, sektör bileşenleriyle bir araya gelerek ayrı bir zeytincilik yasasının çıkarılmasını istediklerini söyledi. Tan, "Yani biz burada istemezci bir tavır içinde değiliz. Tekrar değerlendirilsin. Çünkü sektörün görüşünün alınmadığı konusunda bütün sektör temsilcileri mutabık kaldı ama buna rağmen çıkarılırsa ona bir şey diyemeyiz" dedi. Tan, amaçlarının daha iyisinin yapılması, zeytinin tamamının konuşularak zeytinciliğin geliştirilmesi zeytinciliğin 2023'e, 2055'e, 2071'e taşınması olduğunu vurguladı. Tan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sayın Başbakanımız ‘zeytin sektörünün tamamı buna karşı çıkıyorsa biz bunu çekebiliriz' demişti. Beklentimiz kendisinden odur ve biz sözünde duracağına bugüne kadar durduğu gibi duracağını bekliyoruz. Bu yasada zeytincilikle ilgili maddelerin çekilmesini ve sektörün tamamıyla herhangi bir bölgede hem Sanayi Bakanımızla hem Tarım Bakanımızla bir araya gelip tartışmak isteriz."
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da sorular üzerine, bir kısım üreticiler ve belgeden gelen insanlarla bir görüşme yaptıklarını ifade ederek "Bazı belediyelerin problemleri var onları da değerlendireceğiz. Bir de sanayi kesimiyle bu konuyu değerlendirdikten sonra karar vereceğiz" dedi. Zeytincilik tasarısının bugün TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeyeceğini kaydeden Elitaş, konuyu paydaşlarıyla değerlendirdikten sonra duruma bakacaklarını söyledi. Elitaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
MUHTARLAR ‘BU YASAYI ÇIKARIN' DİYOR
"Konu yarın netleşir. Onlar da çözümden yanalar. Yani 1937 tarihli kanundaki tek değişiklik 1995 yılında yapılmış. O günden bu tarafa geçen 22 sene sürecinde Türkiye'de ve dünyadaki değişimleri, gelişimleri dikkate alarak yeni bir değişime ihtiyacı olduğunu, yeni bir düzenlemeye ihtiyacı olduğunu, oturalım birlikte yapalım şeklinde. Ama tabii bunun diğer paydaşlarına da bakmak gerekir. Bizim amacımız bu kanunun çıkması. İyi niyetle, samimiyetle yapılmış, Türkiye'nin menfaatine olduğunu düşündüğümüz bir kanun tasarısı. O tasarıda insanları, tarafları memnun etmek bütün arzumuz, amacımız, isteğimiz bu. Mesela muhtarlar geliyor. Muhtarlar ‘bu yasayı çıkarın' diyorlar. Muhtar heyeti ile görüştük, muhtar heyeti geldi Gemlik'ten geldir, ‘ne olur bu yasayı çıkarın, biz zeytin çiftliklerimizde, tarlalarımızda başımızı sokacak, orada dinlenecek bir yer bile yapamaz haldeyiz' diyorlar."