Geçtiğimiz günlerde daha önce planlanan Rakka operasyonu başlatıldı.
‘RAKKA'YA ÜÇ KOLDAN İLERLEYİŞ VAR'
"2. Dünya Savaşı'ndan sonra Sovyetler Birliği ile Amerikalıların müttefiklerinin Berlin'e yürümesi gibi bir hareketle karşı karşıyayız" diyen Bora Bayraktar "Bir tarafta kuzeyden ve doğu, batıdan kenti kuşatan Amerika ve onun desteklediği Suriye'deki PYD'nin ağırlığını oluşturan Demokratik Suriye Güçleri (DSG) var. Türkiye bunları terör örgütü olarak kabul ediyor. Diğer taraftan güneyde Rusya ve Rusya'nın desteklediği Suriye rejiminin bir hareketi var. Rusya destekli Suriye rejiminin hem Rakka'nın güneyinde kalan Deyr ez Zor'a doğru hem de Palmira'dan da doğuya doğru ve aynı zamanda Fırat nehrinin batısından güneyine doğru yani üç koldan Rakka'ya doğru bir ilerleyişi var. Dolayısıyla böyle bir yarış olduğu için Rakka meselesi iyice önem kazandı. Rakka'ya giren masaya oturduğu zaman eli daha güçlü olacak ve hem de IŞİD'i bitirmiş olan güç olarak sonrası için söz sahibi olacak" ifadelerini kullandı.
"Suriye ve Rusya'nın tarafındaki güçler ise, İran'da bunun yanında, Türkiye'de stratejik olarak Rusya ve İran ile yan yana duruyor" diyen Bayraktar'a göre Rusya, Türkiye ve İran'ın hedefi Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması. Bayraktar, ortada ciddi bir stratejik fark var olduğunu ve bunun ülkenin bütünlüğünü korumaya çalışan güçlerle buna karşı çalışan güçler arasında bir mücadele olduğunu sözlerine ekledi.
‘HER YÖNÜYLE TÜRKİYE AÇISINDAN CİDDİ BİR RİSK'
Bayraktar, "Türkiye özellikle son 1.5 yıldır stratejik olarak Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasına çaba gösteriyor. fakat Amerika'nın şu anda uygulamış olduğu siyaset, PKK'nın Suriye kolu PYD'ye vermiş olduğu destek Türkiye'nin güvenliğini doğrudan olumsuz yönde etkiliyor yani PKK için bir derinlik oluşturuyor bölgede aynı zamanda da Türkiye'deki Kürt siyasetini olumsuz etkileme potansiyeline sahip. Başka bir yönden de Türkiye'nin Amerika, Almanya ve diğer Avrupa ülkeleriyle ilişkilerini çok olumsuz etkiliyor. Diğer taraftan Rusya ve İran'da da sürekli krize açık bir ilişkiler pozisyonu ortaya koyuyor. Her yönüyle bu Türkiye açısından ciddi bir risk" şeklinde konuştu.
Bugün ise Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri, ülke güvenliklerini gerekçe göstererek, Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurdular.
Gazeteci Bora Bayraktar yaşanan gelişme ilgili iki konu olduğunun altını çizdi: "Suudi Arabistan, körfez ülkeleri Katar'ın İran konusundaki tutumundan rahatsızlar. Yani İran'ın bölgede büyük güç olduğunu söyleyen bir Katar yönetimi var. Bu da Suudi Arabistan ve diğer körfez ülkelerini rahatsız ediyor. Diğer tarftanda Katar'ın Müslüman Kardeşler ile olan ilişkileri Suudi Arabistan ve diğer körfez ülkeler açısından endişe kaynağı çünkü Müslüman Kardeşler'i terör örgütü olarak görüyorlar. Katar'ın kolay geri adım atacağını düşünmüyorum."