11 bin 84 sayfalık gerekçeli karar kitap şeklinde bastırılmak üzere matbaaya gönderilirken, kararda 7 yıldan bu yana yapılan yargılamanın giderleri de ayrıntılı olarak açıklandı.
Kararda, KCK/TM ana davasından yargılanan ve Kürtçe bilmeyen Diyarbakır'ın Bağlar eski Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler için 165 lira Kürtçe-Türkçe tercüme bilirkişi rapor gideri yazıldığı dikkat çekti. Çanakkaleli olan ve yargılama sırasında Türkçe savunma yapan Özsökmenler'in tercüme ücreti ile birlikte 2 bin 465 lira yargılama gideri ödeyeceği de gerekçeli kararda yer aldı.
KÜRTÇE SAVUNMANIN BEDELİ 60 BİN LİRA
TELEFON DİNLEMESİ KAYITLARI İÇİN TRT'YE 80 BİN LİRA
Ortam ve telefon dinlemesi kayıtlarının çözümü için düzenlenen 'TRT bilirkişi raporu' giderinin ise tüm sanıklar için 79 bin 200 lira olduğu ifade edildi. Kararda sanıkların ev ve işyerlerinde ele geçirilen 'dijital malzemelerin incelenmesine ilişkin bilirkişi raporu' giderinin ise toplam 29 bin 100 lira olduğu kaydedildi. Dosyada yapılan diğer yargılama giderlerinin ise HTS (telefon sinyali kaydı) bilirkişi raporu gideri, Ortam ve telefon tapelerine ait bilirkişi raporu gideri, Fotokopi gideri ve tebligat giderlerinden oluştuğu belirtildi.
KAMURAN YÜKSEK 6 BİN 735 LİRA ÖDEYECEK
DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR VE HARD DİSKLER BULUNAMADI
Kararda bazı sanıklardan elde edilen ve adli emanet deposunda kayıtlı bulunan delil niteliğindeki 3 hard disk, 2 dizüstü bilgisayar ve 2 flash diskin, rapor aldırılmak istendiğinde emanet sırasında bulanamadığı ve bu durumun 6 Mayıs 2016 tarihinde tutanak altına alındığı kaydedildi. Kararda soruşturma sürecinde sanıklardan ele geçirilen 79 adet cep telefonu, 87 adet sim kart, 32 adet bilgisiyar ve 42 adet hard diske el konulmasına karar verildiği belirtildi.
DAVA 7 YIL SÜRDÜ
2007 yılında Diyarbakır'da polise yapılan bir ihbar ile başlatılan KCK soruşturması yaklaşık 2 yıl devam etti. 14 Nisan 2009 tarihinde yapılan ilk operasyon ile birlikte 4 dalga halinde operasyonlar yapıldı. 4 ayrı operasyonda aralarında kapatılan DTP'nin yöneticileri, Belediye Başkanları, il genel meclis üyelerinin de bulunduğu 151 kişi gözaltına alınırken, bunlardan 103'ü tutuklandı.
KELEPÇELİ FOTOĞRAF TARTIŞMALARA NEDEN OLDU
Operasyonda gözaltına alınanların Diyarbakır Adliyesi'ne getirilip tek sıra halinde dizilerek, elleri kelepçeli bir şekilde fotoğraflarının çekilmesi tartışmalara neden oldu. Davanın iddianamesi, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nde hazırlanan özel odada, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında meslekten ihraç edilen dönemin özel yetkili Cumhuriyet Savcısı İsmail Aksoy tarafından 7 ayda hazırlandı. 7 bin 578 sayfalık iddianamede şüpheliler hakkında değişen oranlarda hapis cezası talep edildi.
KCK'da çekilen bu fotoğraftakı başkanlar: Polislere kelepçe takılmasını doğru bulmuyoruz pic.twitter.com/UF2vBEJhMW
— Gurbet Gökçe (@gurbetgokce) July 24, 2014
FAZLA SANIK NEDENİYLE YENİ DURUŞMA SALONU İNŞA EDİLDİ
Dosyanın delilleri 500 klasörden oluşurken iddianame Özel Yetkili Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. Sanık sayısının fazlalığı nedeniyle Diyarbakır Adliyesi'ndeki boş alana, yeni bir salon yapıldı. Çelik ve betondan 600 metrekare alan üzerine inşa edilen 500 kişilik salonda ses sistemi ve hareketli kameralar da konuldu.
Kararın açıklandığı tarihe kadar dava 850 klasör ve 350 bin sayfa evraka ulaştı. Dava süresince sanıklardan Fadile Bayram, Mehmet Abbasoğlu, Seve Demir ve İlhan Diken ise hayatını kaybetti. KCK Ana Davası'nda dosyaları ayrılan HDP milletvekilleri Osman Baydemir, Dirayet Taşdemir, Çağlar Demirel, Selma Irmak, Ahmet Yıldırım, Besime Konca, Alican Önlü ve Nadir Yıldırım'ın yargılamaları ise Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesinde devam ediyor.