Orduda yemek, askerin çabuk bozulan gıdadan zehirlenmesini, alerji kazanmasını, açlık çekmesini ve aynı zamanda terhise aşırı kilolu ayrılmasını önleyecek şekilde hazırlanıyor. Bu, askerlerin savaşta ve tatbikatlarda kullandığı kumanyalar için de geçerli.
Dünyanın birçok ülkesinde asker kumanyaları benzer ilkeler temelinde hazırlanıyor. Ama çeşitli kültürlerin gastronomik gelenekleri birbirinden çok farklı. Örneğin Pakistan askerinin büyük bir iştahla yediği kumanyayı Japon asker eline bile almaz.
Dünyanın en ekzotik 5 asker kumanyasını sunuyoruz:
AVUSTRALYA
Avustralya'da asker kumanyasının temel özelliği, her bir ambalajın eşsiz olması. Her bir Avustralyalı, askerliğe başlamadan önce doldurduğu ankette görmek istediği yemeği belirleyebiliyor.
Ama kumanyanın olmazsa olmazı, Avustralya'nın maya özütünden yapılmış sebze içerikli ulusal yemeği Vegemite ezmesi. Tadı, et suyuna benzeyen Vegemite, Avustralyalı askerler tarafından ekmek, poğaça, kraker, bisküvi, neredeyse her şeye sürülüyor.
FRANSA
Fransa'da asker kumanyasının içeriği, pahalı restoranlarda yemek yiyenlerde bile kıskançlığa yol açabilir. Eğer bir gün televizyonda, siperde oturan ve süngüyle ekmeğine geyik eti ezmesini süren üniformalı kişi görürseniz bilin ki Fransız askerdir.
Fransız asker kumanyası ayrıca soğuk etleri, krem puding, ördekli mantı, tavşan güveç, paella, somon ezmesi, jambon ve diğer leziz yemekleri içeriyor. Tüm yemekler ayrı ayrı konserve kutularında bulunuyor. Farklı görevler ve iklim koşulları için 14 çeşit kumanya var. Dünyanın en büyük internet mağazası eBay'da Fransız kumanya en fazla satanlar listesinin başında duruyor.
SİNGAPUR
Riyazet kategorisinin galibi ise Singapur ordusu. Asya-Pasifik bölgesinin en zengin ülkelerinden olmasına rağmen Singapur askerleri çok mütevazi besleniyor. Bu ülkenin ordusunda 3 çeşit kumanya var: Müslümanlar için Type M, gayri Müslimler için Type N ve vejetaryenler için Type V. Standart Müslüman kumanyası 3 yemekten oluşuyor: soya sütü, tavuklu erişte ve kırmızı fasulyeden yapılma tatlı. Gayri Müslimler için tavuk yerine erişteye domuz eti verilirken vejetaryenler erişteye sebze güveç ekliyor. Ayrıca her ambalajın içinde bisküvi, meyve suyu tozu ve vitaminler bulunuyor.
İTALYA
İtalya mutfağı dünyanın en zenginleri arasında gösterilse de İtalyan askerinin kumanyası sıradan yemekler içeriyor. Ama en büyük özelliği, İtalyanların, savaş ve tatbikat sırasında tamamen yasal biçimde alkollü içki kullanabilen Avrupa'nın tek asker olması. Her bir günlük kumanya 50 gram 40 derecelik alkollü içki içeriyor, bu genelde konyak oluyor.
JAPONYA
Japon mutfağıyla ilgili tüm önyargılara aykırı olarak bu ülkenin asker kumanyasında suşi yok. Hatta Type I ve Type II rasyonları Singapur'dakinden daha da mütevazı. Günlük kumanya 3 öğünden oluşuyor, her öğün ise 200 gram pirinçten başlıyor. İkinci yemek olarak genelde konserve ton balığı ve somon, hamburgerler, tavuk ve domates sosu uskumru oluyor.