Bildiride, ABD'nin Rakka operasyonu kapsamında YPG'ye yağtığı silah yardımına tepki verildi: "Türkiye'nin beklentisi gözardı edilerek Suriye Demokratik Güçleri kisvesi altında faaliyet gösteren PKK/PYD-YPG terör örgütüne uygulanan destek politikasının dostluk ve müttefiklikle bağdaşmayacağı vurgulanmıştır."
'TEHDİTLERİN BERTARAF EDİLMESİ KONUSUNDAKİ KARARLILIK VURGULANMIŞTIR'
IŞİD, FETÖ VE PKK VURGUSU
Bildiride şöyle devam edildi: "FETÖ, PKK ve DEAŞ başta olmak üzere, her türlü tehdide karşı alınan tedbirler görüşüldü. DEAŞ'la mücadelede tüm uyarılarımıza rağmen, bazı teröristlerin çeşitli ülkelerde eylem yapması sorgulanmalı. Terörle mücadele konusunda önemli tecrübeye sahip Türkiye ile stratejik işbirliği tesis edilmesinin tüm dünyanın yararına olacağı kaydedilmiştir."
'AB'YE TAM ÜYELİK DOĞRULTUSUNDA…'
Bildiride Avrupa Birliği'yle (AB) ilişkilere de değinildi: "Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ilişkilerinin tam üyelik hedefi doğrultusunda vize muafiyeti, fasıllar konusunda çıkartılan engellerin kaldırılması ve sığınmacılara yapılacak yardımlarla ilgili taahhütlerin yerine getirilmesi çerçevesinde geliştirilmesinin desteklendiği ifade edilmiştir."
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.