Yabancı analistler, Rusya silahlı kuvvetlerinin dış görünümünün eski Sovyet tasarımlarından yeni tasarımlara geçişin ne kadar hızlı ve başarılı geçeceğine bağlı olduğunu belirtse de Rusya'nın ordusunu aktif ve başarılı bir şekilde modernize ettiği ve yalnızca nükleer caydırma meselesine bel bağlamadığı şimdiden belli.
YENİ NESİL SİLAHLAR
Batılı analistlere göre bugün Rusya hala Sovyet tasarımların meyvelerini kullanmaya devam ediyor. Yurtdışı basınının sayfalarından düşmeyen Kalibr veya İskender füzeleri de SSCB döneminin ürünleri.
Ancak 2035 yılına doğru Rusya'da yeni nesil modern tasarımların yer alması gerekecek. Öncelikle S-500 uçaksavar füze sistemi, hipersonik Tsirkon füzesi, uzun menzilli hayalet uçak Tupolev PAK DA ve 5. nesil avcı uçağı için yeni motor gibi projeler söz konusu.
Rus savunma şirketi Almaz-Antey Genel Müdürü Yan Novikov, S-350 Vityaz sistemlerinin ve denizden hava savunma sistemlerinin donatılması için 3 adet yeni, aktif güdümlü başlıklı uçaksavar füzelerinin devlet testlerinin en kısa zamanda tamamlanacağını ve S-500 hava savunma sistemi için güdümlü uçaksavar füze denemelerine şimdiden başlandığını açıkladı.
Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitriy Rogozin, Rusya'nın 20 Mayıs'ta uzun menzilli hayalet uçak Tupolev PAK DA'nın tasarımına başladığını, ilk uçuşların 2025-2026'da yapılması planlandığını açıkladı.
Motorlara gelince geçtiğimiz yılın sonbaharında Birleşik Motor Üretim Şirketi (ODK) Genel Müdürü Aleksandr Artyuhov, "PAK FA motoru ile ilgili deneme çalışmalarına 2017'nin 4. çeyreğinde başlanacak. Motor ile ilgili diğer çalışmalar da 2018-2020 döneminde yapılacak ve 2020'de devlet testlerinden geçilecek" açıklamalarında bulundu.
Sukhoi T-50 PAK FA avcı uçağı, üzerinde yeni motorla ciddi ve modern bir güç haline gelebilecek. ABD Hava Kuvvetleri eski istihbarat şefi David Deptula, National Interest dergisine verdiği verdiği demeçte, "Görmüş olduğum, PAK FA'nın imkânlarını ortaya koyan analiz, uçakta oldukça ileri teknoloji aygıtlarının kullanıldığını gösterdi, bu aygıtlar, uçağın Amerikan 5. Nesil uçakları ile aynı seviyeye gelmesini, hatta bazı uzmanlara göre onları sollamasını sağlayacak" ifadelerini kullandı.
UZAK MESAFEDEN YÜKSEK İSABET ORANLI ATIŞLAR
Rusya, ilerisi için füze ve hassas mühimmatlar gibi uzak menzilli silahların üzerinde yoğunlaşacak. Michael Kaufman, potansiyel bir saldırganın, saldırısına uzaktan yanıt verileceğini ve yaptığı saldırının, kendi topraklarındaki hedeflerin vurulmasına neden olacağını anlaması için Rusya'nın ‘karşı saldırıyı tehditle önleme' stratejisini izleyeceğini savundu.
Obnosov ayrıca şunları söyledi: "Basında Tu-160M2 adıyla yayınlanan modernize edilmiş uçağın üretimini yeniden canlandırmak üzere pragmatik bir karar aldık. Uçakta yeni parçalar, sayısal panel, geliştirilmiş çalıştırma aygırları, modernize edilmiş motorlar olacak. Dolayısıyla uçuş mesafesi ve güvenliği artmış olacak."
DRONLAR VE ROBOTLAR
Michael Kaufman, Rusya'nın askeri İHA konusunda Batı'nın hala gerisinde olduğunu, fakat bu alanda aktif çalışmalar yürüttüğünü ve tasarımlara para aktardığını söyledi.
Büyük İHA'larını modernize eden Batı ülkelerinin aksine Rusya, kara kuvvetleri için çok sayıda ucuz, tek defalık dronlarının kullanımı üzerine yoğunlaştı. Bu dronlar, öncelikli olarak topçu ateşi ve füze saldırıları için hedef tespit sistemi olarak kullanılacak.
Robotlara gelince, İsveçli analist Tomas Malmlöf, Rusya'nın 2026 — 2035 zaman diliminde T-14 Armata tankını tümüyle robot silaha dönüştüreceğini, uzaktan kumandalı makineli tüfek modülü Arbalet-DM'nin ise gelecekte cephe hattının dışında bulunacak olan operatörler tarafından kullanılacağını öngörüyor.
ELEKTRONİK SAVAŞ ARAÇLARI VE SİBER OPERASYONLAR
Tomas Malmlöf, Rusya'nın elektronik savaş araçlarına da aktif bir şekilde harcama yaptığını kaydetti.
Amerikalılar, uzun süredir Rus elektronik savaş araçlarını savaş alanında çok ciddi bir tehdit unsuru olarak değerlendiriyor. Geçtiğimiz yılın sonbaharında ABD ordusunda Çevik Kuvvet Müdürlüğü oluşturuldu. Ofisin operasyon direktörlüğüne atanan Tümgeneral Walter E. Piatt, yeni kurumun Rusya'ya özellikle elektronik savaş ve siber operasyonlar alanında karşı koymaya odaklandığını aktarmıştı.
SADECE NÜKLEER CAYDIRMA DEĞİL
Yabancı uzmanlara göre Rusya genel olarak toplu güç kullanma fikrinden vazgeçip 2035'e doğru hassas silahlarla yapılabilen uzak nokta saldırılarına odaklanmayı planlıyor ve aynı zamanda meydanları vurma imkânını da saklı tutuyor. Suriye, nokta saldırılarının Rusya'nın henüz başlıca kozunun olmadığını gösterdi, ancak Ruslar öğreniyor ve hassas silahları ülke doktrinine entegre ediyor.
Batılı uzmanlar, bugün Rusya'nın bir zamanlar SSCB'nin olduğu kadar bir tehdit unsuru olmasa da Sovyetler Birliği'nin dağılma sürecinin sonrasındaki Rusya kadar da zayıf olmadığını düşünüyor.
Bugün Rusya'nın, kendisine yakışır konvansiyonel silahlı kuvvetleri var ve artık tek caydırıcı faktör olarak sadece nükleer silahlara bağlı bir ülke değil.