Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş kıdem tazminatıyla ilgili "Bakan arkadaşlarımız konunun daha net bir şekilde ana çerçevesine oturtulmasını sağlayacaklar ve kıdem tazminatı reformu Türkiye'nin gündemine gelecektir. Şu anda olgunlaşma aşamasındadır" açıklamasında bulundu.
Sosyal Güvenlik Uzmanı Dr. Kurt mevcut kıdem tazminatı uygulamasındaki aksaklıklara değindi: "Kıdem tazminatında mevcut sistem uzun yıllardır uygulanmakta olan bir sistem. Kıdem tazminatının her bir yıllık çalışma karşılığında 30 günlük ücreti tutarıyla işveren tarafından belli şartların yerine getirilmesi halinde ödeniyor. Öncelikle istifa ederek işten ayrılma halinde veya bir aydan az çalışanların kıdem tazminatı hakkının olmaması veya işverenin kıdem tazminatını ödememesi nedeniyle eleştiriler yer alıyor. Bunlar mevcut uygulamadaki aksaklıklar. Her zaman işçi ve işveren arasında da bunlar yargısal süreçlere konu oluyor."
Mevcut uygulamada her 10 çalışandan bir veya iki kişinin kıdem tazminatı alabildiğini, geriye kalan çalışanın kıdem tazminatı alamadığını belirten Resul Kurt, "Bu da bize mevcut uygulamanın sıkıntılı olduğunu gösteriyor. Yeni sistemde işveren üzerinden kıdem tazminatını ödenmesi yerine bireysel hesaplar şeklinde ödenmesi ve bu anlamda işçi kardeşimizin bir gün bile çalışsa çalıştığı süreye ilişkin kıdem tazminatının kendisine ait bireysel hesabından takip edilmesi o hesaptan nemalandırılması,değerlendirilmesi ve akabinde işçinin belli şartlar olgunlaştığında kıdem tazminatını alabilmesini sağlayacak. Dolayısıyla işçi ve işveren arasında iş barışını bozucu bir ortam oluşmayacak. İşçinin ‘Kıdem tazminatı yanacak mı, işveren iflas edecek mi?' gibi endişeleri ortadan kalkacak. İşçinin kıdem tazminatı ile ilgili herhnagi bir endişesinin olmamasının yanında kıdemin aylık ödemesi işveren için de ödeme kolaylığı sağlayacak" dedi.
"İşçi kesimi bu yeni kıdem tazminatı uygulamasıyla birlikte kıdem tazminatının şu anki 30 günlük ücret yerine belki daha az bir ücretle ödenecek olmasına karşı çıkıyor" diyen Dr. Resul Kurt "Şu an yüzde 8.33'e karşılık geliyor bu ücret. Bu yüzden işçi kesimi de ‘Ben bu 8.33'ten daha aşağı bir oranı kabul etmem' diyor. Uygulama işveren açısından baktığımız zaman bunun daha kolay ödenebilmesi beraberinde iki tarafında ortak bir zeminde buluşmasını sağlıyor" şeklinde konuştu.
Kurt yeni uygulamanın işçiden çok işverene zararı olduğuna dikkat çekti: "İşveren eski sisteme göre bir ya da iki kişiye kıdemi öderken şimdi her ay cebinden para çıkacak ve bu anlamda işverenin karşısına şöyle bir problem çıkacak: İşçisini tutmakta zorlanacak. İşçi kıdemini yakmamak için işinden ayrılmazken şimdiki sistemde işçinin kıdem yakma gibi bir derdi olmayacağı için istediği zaman çekip gidebilecek ve kalifiye eleman bulma imkanı kalmayacak."