Gazete Karınca'dan Ezgi Gül'ün The New York Times'dan aktardığına göre, göstericilerin birçoğunun ABD vatandaşı olduğu ortaya çıktı.
Dışişleri Bakanlığı'nın vakayı kınadığını aktaran gazete, bazı ABD'li milletvekillerinin saldırıda bulunanların ceza alması için çağrıda bulunduğunu kaydetti. Ancak ceza alan olmadı.
New York Times, protestoculara saldıranlardan 10'unun Türkiye'ye bağlı çalışan resmi güvenlik gücü mensubu olduklarını ifade ederek, şu ifadelere yer verdi: "Koyu renkli takım elbiseler giyiyorlardı, kulaklarında kulaklık takılıydı, Cumhurbaşkanlık forsunun yer aldığı yaka kartları takmışlardı. Bu 10 kişiden en az 4'ünün silahlı olduğu tespit edildi."
Gazete, koyu takım elbise giyen kişilerden ikisinin protestoculara saldırarak arbedenin asıl kısmını başlattığını iddia etti: "Bu iki adamın arbede sırasındaki hareketlerini tespit edebilmek amacıyla beş kamera açısı kullandık. Birinin kimlik kartının üzerinde Türk ile ABD bayrakları ve Türkiye Cumhurbaşkanlıkı forsunun bulunması, onun ABD'yi ziyaret etmek üzere gelen heyette yer aldığını gösteriyor. Bu iki kişi, elinde megafonla yerde yatan Sayid Rıza Yasa'nın yüzünü ve göğsünü tekmeledi."
Öte yandan New York Times, arbede sırasında dört kişinin bir protestocuya saldırdığını, bir korumanın ise 26 yaşındaki Ceren Borazan'ın boğazını sıktığını yazdı. Haberde şöyle devam edildi: "Arbedeye karışan bu kişilerin kimlikleri tam olarak bilinemiyor. Fakat Türkiye'nin devlet kaynaklı haber ajansı Anadolu Ajansı bu kişilerin 'Cumhurbaşkanı'nın güvenlik timleri ve Türk polisine' mensup olduklarını yazdı. Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nden bir temsilci, arbedeye karışanlar hakkında konuşmayı reddetti. Geçen hafta verilen ifadede elçilik, protestocuların ‘başkanı karşılamak için gelen Türk-Amerikan vatandaşlarını provoke ettiği ve bu vatandaşların da özsavunma yaptığını' söyledi."
HAKİ GİYEN ADAMLAR
Haberde protestocularla kavgaya karışanlardan 6 kişinin, Türk korumalarının yaz üniforması olan haki pantolon, siyah, yeşil ya da kahverengi tişörtler giydiği, fotoğrafta da 3'ünün görüldüğü kaydedildi. Söz konusu 3 kişinin protestoculara saldırdığı, bir tanesinin iki kadını yere düşürdüğü, başka birinin ise yerdeki protestocuya defalarca yumruk attığı ifade edildi. Üç kişinin ise birkaç dakika önce yere düşürülmüş olan Yasa'yı tekmelediği de savunuldu.
New York Times, 'Erdoğan'ın destekçileri' olarak tanımladığı bir grubun da arbedede önemli rol oynadığını öne sürdü. Bu gruptan Alpkenan Dereci'nin bir protestocuyu defalarca yumrukladığı, Sinan Narin'in ise Facebook'ta "Kavga benimle başladı" yazdığı belirtildi. Eyüp Yıldırım adlı üçüncü kişinin ise videoda Alpkenan Dereci'nin kuzeni olduğunu söylerken, "Ben vergilerini ödeyen bir ABD vatandaşıyım" dediği bildirildi. Yıldırım'ın da yere düşen kadını defalarca tekmelediği kaydedildi.
CUMHURBAŞKANI'NIN BERABERİNDEKİLER
New york Times, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın arbedeyi, olayların yakınında, Türkiye Büyükelçiliği binasının önüne park etmiş siyah bir araçtan izlediğini aktardı: "Arbedede rolü olup olmadığı bilinmiyor. Fakat videolarda, kendisinin yakın koruması olan en az bir kişinin arbedeye karıştığı ve protestocuları yumruklayıp tekmelediği görülüyor."
Erdoğan, oturduğu aracın arka kapısına yaslanan güvenlik şefi Muhsin Köse ile istişarede bulundu. Köse, bunun ardından kulaklıklı mikrofondan konuştu ve Cumhurbaşkanı'nın arabasını koruyan üç güvenlik personeli, arbedenin yaşandığı noktaya doğru gitti.
New York Times, şöyle devam etti: "Arbede birkaç dakika sonra başladı ve arabanın yanından ayrılan bu üç güvenlik personelinden kel olan, videolarda protestocuları yumruklayıp tekmelerken görüldü. Güvenlik Şefi Muhsin Köse, arbede boyunca Erdoğan'la konuştu. Köse'nin iki mesleştaşı arbede bittikten sonra çimenlikte buluştu ve arabaya geri döndü. Sonrasında Erdoğan, arabadan ayrılarak büyükelçilik binasına girdi."
"Sokakta çıkan ilk kargaşa ile Erdoğan'ın varışı arasında sadece birkaç dakika geçti. Polis protestocuları ve saldırganları ayırdı ve Türkiye'ye bağlı güvenlik güçleri polis çizgisinin gerisinde kaldı. Birkaç saniye sonra Muhsin Köse kulaklığına konuştu ve görevlileri değiştirdi."
Protestoculardan Ceren Borazan, "On koruma, yolun karşısına öylece geçtiler" dedi.