Savaşın ağır şartlarında Suriye'deki sanat geleneklerini ayakta tutan ve bu şekilde geçimlerini sağlayan kırsal kesimdeki kadınlar, Sputnik'e konuştu.
Hama bölgesindeki Dir Mama köyünden Arij Id Hasan, bu bölgede geleneksel olarak yapılan ipek dokumacılığı ile uğraşan Suriyeli usta bir kadın.
Arij, ipekböceklerini tek başına yetiştirip, kozalardan iplik çıkarıyor. Kadının anlatıklarına göre yaptırım uygulamaları, üretimin azalmasına yol açtı, zira daha önce ipekböceği tırtılları Japonya, Çin ve Hindistan'dan satın alınırdı. Şimdi ise ustalar, kendileri yetiştirdikleri az miktarda ipekböcekleriyle ipek ipliklerle şal, havlu, başörtüsü, masa örtüsü gibi ürünleri ve giysi imal edebiliyor.
Afrin bölgesinde yaşayan bir öğrenci olan Susan Abadi, Halep'ten kırsal kesim, doğa manzaraları, derviş, Suriye haritası motifli tablolar çiziyor, el işi çeşitli tatlılar, peynir, zeytinyağı üretiyor. Genç kız, Halep'te köy ürünleri pazarının açılacağını ve orada ürünlerini aracısız bir şekilde satacaklarını ümit ediyor.
Yerli üreticilerden Nasra Hanım, savaş sırasında gelirlerinin satış zorlukları nedeniyle azaldığını aktardı. İşinde tohum, çam dalı, limon, midye kabukları gibi malzemeler kullanan usta, ahşap kutular ve kilden çeşitli nesneler üretiyor. Nasra Hanım, "Bazı işlere iki haftadan fazla zaman harcıyorum, ardından satamıyorum. İşimizin desteklenmesi ve satış için pazarların olması lazım" diye konuşuyor.
Mühendis Misun Şaaban, çömlekçilik ve sepetçilik yapıyor. Şaaban, kadınlara mesleki eğitimlerinin verildiğini, küçük işletmeler kurulduğunu, kredi konusunda yardım edildiğini ve ürünlerin Lazkiye'de satışı için yardım edildiğini, bu sayede kriz boyunca kadınların geçimini sağlayabildiğini anlattı.
Sultana al Ahras, tandırda kendi yaptığı ekmeği satarak geçimini sağlıyor. Tandırın üretilmesi için, Şam'ın yakınlarında çıkarılan özel siyah bir taş türü gerekiyor. Tandır, özel bir harç kullanılarak yazın 15 günde yapılabiliyor.
Iman Muhammed Faki, Hama bölgesinde bir dağ köyünde yaşıyor. Krizin patlak vermesiyle insanların yeni iş arayışlarına girildiğini anlatan Faki, gıda üretiminin en aranan ve en perspektifli iş haline geldiğini, akrabalarının ve arkadaşlarının desteğiyle kredi almadan işini kurmayı başardığını, orduda görev yapan kardeşine erzak yardımında bulunduğunu ifade etti. Faki, Rusya'ya terörizmle mücadelede Suriye'ye verdiği destek için teşekkür etti.
Öte yandan Sputnik'e konuşan Suriye Tarım Bakanı Ahmet el Kadiri, küçük işletmelerin önündeki en önemli engel olarak, taşralarda ürünlerin satılabileceği alanların olmamasına işaret etti. Suriyeli bakan, bu sorunun çözülmeye başladığını, Suriye hükümetinin Lazkiye'de kırsal kesimden gelen kadınların ürünlerini satabileceği bir alışveriş merkezinin kurulması için mali destek sağladığını, ayrıca bu alışveriş merkezinin daha 3 şubesinin bölgedeki daha küçük kentlerde açılacağını aktardı.