'KALKIŞMA, BİRÇOK KİŞİNİN ÖLECEĞİ ANLAMINA GELİYOR'
Manila'da bir basın toplantısı düzenleyen Duterte, ülkenin güneyindeki Mindanao eyaletinde sıkıyönetim ilan etme kararıyla ilgili olarak, "Beni buna zorlamayın diye her zaman söyledim. Zira sıkıyönetim ilan etmeye başladığımda, Mindanao'nun hukuk ve düzenle ilgili tüm sorunlarını çözeceğim. Eğer ölmeniz gerektiğini düşünürseniz, öleceksiniz. Bizimle savaşırsanız, ölürsünüz. Eğer açık bir kalkışma varsa, bu birçok kişinin öleceği anlamına geliyor. Bırakın ölsünler" ifadelerini kullandı.
Sıkıyönetimin düzen yeniden sağlanıncaya kadar süreceğini de kaydeden Duterte, emniyetin polis ve asker tarafından suistimal edilmesine göz yummayacağını da vurguladı.
'ÜLKE ÇAPINDA SIKIYÖNETİM İLAN EDEBİLİRİM'
Duterte, Filipinler'deki aşırılık yanlılarının sayısının arttığını görmesi halinde, ülke çapında sıkıyönetim ilan edebileceğini de söyledi.
'IŞİD'İN ÜLKEYE GİRMESİNE İZİN VERMEYECEĞİM'
Duterte, Mindanao'yu kuşatan Maute terör örgütü militanlarının düzenlediği eylemin ardından olayla yakından ilgilenmek için Moskova ziyaretini kısa keserek ülkesine dönmüştü.
DEVLET BAŞKANLIĞI SIKIYÖNETİM İLAN EDİLDİĞİNİ AÇIKLAMIŞTI
Filipinler Devlet Başkanlığı Sözcüsü Ernesto Abella, Duterte'nin 'kalkışma çıktığı gerekçesiyle' anayasanın kendisine verdiği yetkiye istinaden Mindanao'da 60 günlük sıkıyönetim ilan ettiğini duyurmuştu.
Savunma Bakanı Delfin Lorenzana da, ordunun Marawi kentindeki bir örgüt yöneticisine yönelik düzenlediği baskının, militanlar ile Filipinler ordusu arasında çatışma çıkmasına sebep olduğunu kaydetmişti.
2 ASKER VE 1 POLİS ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ
Lorenzana, Maute militanlarınca düzenlenen saldırıda 2 askerin ve 1 polisin öldüğünü, 12 kişinin yaralandığını bildirmişti.
Filipinler'de insan kaçırma ve bombalı saldırı gibi eylemler düzenleyen Abdullah Maute ve kardeşi Ömer liderliğindeki örgütün eylemlerinde IŞİD sembolleri taşıdığı belirtiliyor.
ORDU DEVREYE GİREBİLİYOR
Sıkıyönetim boyunca, kanunların uygulanması için ordu devreye girebiliyor ve gözaltı süreleri daha uzun tutulabiliyor. Anayasa uyarınca devlet başkanı, bir kalkışmayı veya istilayı bastırmak için en fazla 60 gün sıkıyönetim ilan edebiliyor.
Yüksek Mahkeme, sıkıyönetim ilanının yasal statüsünü gözden geçirme, parlamentonun da 48 saat içinde sıkıyönetim kararını iptal etme yetkisine sahip.