Sputnik'e konuşan Samigullin, zirvenin sonuçlarını şu ifadelerle değerlendirdi: "
Gerçekleşen etkinlikler sırasında hem dini, hem de ekonomik birçok konu üzerinde görüşüldü, İslami eğitim sağlama konusunda görüşmeler yapıldı. Bu yıl 2 Eylül'de Tataristan'da Bolgar İslami Akademi'sinin açılışı yapılacak. Bu eğitim kurumuna büyük umutlar bağladık. Akademi, üniversite sonrası yüksek lisans eğitimi verecek ve öğrenciler, yurtdışına çıkmadan yüksek lisans ve doktora eğitimi alabilecek."
'İSLAMİ VAKIFLARIN KURULMASI KONUSUNDA ANLAŞMALAR YAPILDI'
Samigullin, ‘Zirve kapsamında somut projelere imza atıldı mı?' sorusuna şu yanıtı verdi: "Çok fazla proje var. Özellikle helal ürün sanayiinin geliştirilmesi konusunda önemli anlaşmalar yapıldı. Helal ürünleri sergisi düzenlendi, Türk meslektaşlarımız aktif çalışmalarda bulundu. Helal üretimi alanında yeni standartların getirilmesini görüştük. Böylelikle yerli üreticiler, ürünlerini başka ülkelere sunabilecek. Ayrıca İslami vakıfların kurulması konusunda da anlaşmalar yapıldı."
Türk yetkililer ile birlikte helal ürünlere yeni standartların getirilmesi konusunda yapılan çalışmaların önemine dikkat çeken Tataristan Müftüsü, Türkiye ve diğer ülkelerle birlikte bu konuda ortak bir bakış açısının yakalanmasının çok önemli olduğunu söyledi.
'KATILIMCI SAYISINDA ARTIŞ VAR'
Önümüzdeki yıl yine Kazan'da yapılması planlanan bir sonraki zirvenin 10. jübile zirvesi olacağını söyleyen Samigullin, "Zirve katılımcılarının sayısında artış eğilimi olduğunu görüyoruz. Bu yıl düzenlenen zirveye 53 ülke katıldı. Katılımcıların bulunduğu coğrafyanın ileride daha da genişleyeceğini düşünüyorum. Kazan'da daha önceki zirvelerde sunulan projelerin hayata geçirilen kısmı, yıldan yıla artıyor" ifadelerini kullandı.