'ASKERLERİ ZİYARET ETMEK BİZİM İÇİN VAZGEÇİLMEZ BİR KONUDUR'
Milletvekillerinin Alman askerlerini görev yaptığı bölgede ziyaret etmelerinin kendileri için vazgeçilmez bir konu olduğunu ifade eden Leyen, "Bu konuyu şu an Türk hükümetiyle görüşüyoruz. Çünkü İncirlik'e gitmek için vize izni lazım. Gelecek günlerde siyasi görüşmeler yapılacak. Henüz bir karar alınmadı" değerlendirmesinde bulundu.
Meclisin kendisini İncirlik'e alternatif yerler araştırmak için görevlendirdiğini anlatan Leyen, "İncirlik'te bulunmamızın sebebi teröre karşı mücadele, IŞİD ile mücadele. Bunun mutlak önceliği var. Geçen hafta uygun görünen Ürdün'deki üssü ziyaret ettim. Orada Amerikalılar, Hollandalılar ve Belçikalılar var. Operasyonel olarak ilgi çeken bir alternatif. Şunu tekrarlamak istiyorum; siyasi karar henüz verilmedi" şeklinde konuştu.
Diğer bir tartışma konusunun ise Konya olduğuna işaret eden Leyen, Konya'daki NATO misyonunun 28 üye ülkenin kararıyla oluşturulduğunu, 28 ülkenin de bu konuda karara varması gerektiğini vurguladı.
ALMANYA İLE İNCİRLİK KRİZİ
Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü'nde bulunan Alman askerlerini ziyaret talebi Türkiye tarafından uygun görülmemişti. Bunun üzerine Almanya'da başlayan tartışmalarda Sosyal Demokrat Partili (SPD) Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, milletvekillerine ziyaret izini verilmemesi durumunda Konya'daki NATO üssünde bulunan Alman AWACS uçaklarının da çekilebileceğini öne sürmüştü.
Hükümetin büyük ortağı Hristiyan Birlik (CDU/CSU) ise Konya'dan Alman AWACS'ların çekilmesine karşı çıkmıştı. Alman Meclisi (Bundestag) de geçen hafta yaptığı oylamada Alman askerlerinin İncirlik'ten çekilmesine ilişkin muhalefet partileri tarafından verilen önergeyi Dışişleri Komisyonu'na sevk etmişti.