Görüşmelerde siyasi geçiş süreci, seçimler ve yeni anayasa konuşuluyor.
Cenevre görüşmelerinde yer alan SMKD Başkan Yardımcısı ve ENKS yöneticisi Fuad Eliko, Cenevre-6 görüşmeleri ile ilgili Sputnik'e konuştu.
'GEÇİŞ YÖNETİMİNİN KURULMASINI İSTİYORUZ'
ELİKO, SURİYE HÜKÜMETİNİN ÇÖZÜME YANAŞMADIĞINI SAVUNDU
Eliko, "Biz bu görüşmelerde siyasi geçişin olması ve bu konuyla alakalı da bir araştırmanın yapılmasını istiyoruz. Fakat rejim (Suriye hükümeti) bunu istemiyor. Buna yanaşmıyor. Biz BM'nin aldığı 2254 nolu kararın uygulanmasını istiyoruz. Fakat rejim bundan kaçıyor. Cenevre görüşmelerinde ilerleme olmuyor. Hep aynı noktadayız. Suriye meselesi çok büyük olduğundan bu sorun hemen çözülemiyor. Rejim sürekli ilerlediği için ve güçlendiği çözümü istemiyor. Suriye muhalefeti ise Beşar Esad görevde olduğu müddetçe biz bunu hiçbir zaman kabul etmeyiz diyor. Suriye meselesi bu sebeplerden dolayı çok uzuyor" ifadelerini kullandı.
Cenevre görüşmelerinde ENKS'den 4 kişinin yer aldığını bildiren Eliko, ENKS olarak Kürtlerin sorununa ilişkin bir raporu Mistura'ya vereceklerini kaydetti.
Eliko, verecekleri raporda Kürtlerin Suriye devletinin Arap ve Müslüman olarak tanımlanmasını kabul etmeyeceklerini söyledi.
Suriye sorununun siyasi yolla çözülmesini amaçlayan Cenevre görüşmelerinin ilki Suriye'de çatışmaların en fazla yaşadığı dönem olan Haziran 2012'de yapıldı.
Cenevre-2 görüşmeleri ise Ocak 2014'te yapıldı ancak sonuç alınmadı. Cenevre-3 görüşmeleri de Şubat 2016'da gerçekleşti. Bu görüşmelere ilk kez İran da davet edildi, PYD ise davet edilmedi. Cenevre-4 görüşmeleri 2017 yılının şubat ayında, Cenevre-5 görüşmeleri ise mart ayında olmuştu.