Temsilciler Meclisi'nin onayladığı belgeye göre ABD Başkanı, Washington'a göre Şam'a ‘önemli derecede finansal, maddi ve teknolojik destek sunan' ülkelerin vatandaşlarını yaptırımlar listesine dâhil edecek. Başkan ayrıca Suriye yönetimine savunma alanında hizmet veya bilgi sunan yabancılara da yaptırımlar uygulamak durumunda kalacak.
Yaptırımlar, ABD'ye vize alma veya Amerikalılarla iş münasebetlerinde bulunma yasağı getiriliyor. Ayrıca listeye giren kişilerin, ABD'de sahip oldukları mülklere ve varlıklarına rehin konuluyor.
Hızlı bir şekilde onaylanan belgenin en kısa zamanda Senatonun onayından geçerek, Başkanın imzasına sunulması bekleniyor. İmzadan sonra Trump, yürürlüğe girecek yasayı 30 gün içinde uygulamak durumunda kalacak.
RUSYA'YA YÖNELTİLEN SUÇLAMALAR
ABD yönetimi, Şam'ın en önemli müttefiki olan Rusya'nın eylemlerini birçok kez eleştirmiş, fakat bu konuda ses getiren açıklamalar yapmanın ötesine geçmemişti.
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Stuart Jones, Rusya'ya Suriye'deki şiddetin durdurulması için ‘Esad rejiminin' üzerindeki etkisini kullanma çağrısında bulundu. Öte yandan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Moskova'yı Suriye yönetiminin kâbuslarına son vermeye çağırdı. Haley, "Rusya ve İran, Esad'a insan kaçırma, işkence, yargısız infaz, hava saldırıları, varil bombası ve kimyasal silahlı saldırılar gibi eylemlerde bulunmasına izin veriyor… Diğer ülkeler Suriye rejiminin yaşattığı kabusları kabul ediyor. Rusya'nın bize katılma zamanı geldi" ifadelerini kullandı.
BEYAZ SARAY MOSKOVA İLE İŞBİRLİĞİ YAPMAKTAN YANA
Beyaz Saray'dan geçtiğimiz mayıs başında eski FBI Başkanı James Comey'nin Rusya'nın ABD için ‘en büyük tehdit' olduğu konusunda yaptığı açıklamaya da tepki gelmişti. Spicer, Comey'nin açıklamalarının hangi kanıtlarla desteklendiğini bilmediğini söyleyerek, "Bu FBI'ın fikri" ifadelerini kullanmıştı.